Objavljeno: 10/09/2019

11 godina od sjajnog uspjeha Darka Kralja u Pekingu

Na današnji dan 2008. godine Kralj je osvojivši zlatnu medalju u bacanju kugle postao prvim hrvatskim zlatnim paraolimpijcem

/slika/vijesti/2019/2019_09/2019_09_664_x_495/190910_kralj_godisnjica.jpg

Današnji je dan zlatnim slovima upisan u povijest grubišnopoljskog i hrvatskog sporta. Naime, na današnji Hrvatski olimpijski dan 2008. godine na Paraolimpijskim igrama u Pekingu grubišnopoljski paraatletičar Darko Kralj pet je puta rušio vlastiti rekord te naposljetku kuglu bacivši 14,43 metra osvojio zlatnu medalju i postao prvim hrvatskim zlatnim paraolimpijcem. Taj je uspjeh na svojevrstan način na velika vrata paraolimpijski sport iz dotadašnje poluanonimnosti u Hrvatskoj počeo dovoditi do šire javnosti, te su se mnoge stvari za sportaše osobe s invaliditetom počele mijenjati nabolje.
O kakvom je uspjehu, ali i životnoj priči riječ posvjedočio je i poznati hrvatski glumac i redatelj Dejan Aćimović koji je snimio uspješan dokumentarni film Kralj, ispričavši priču od Kraljeva teškog ranjavanja u Dalju, kada je samo čudom ostao živ, do osvajanja svjetske sportske pozornice.
Detaljnije o životu, sportskom putu i uspjehu Darka Kralja pročitajte na poveznici Darko Kralj