Objavljeno: 16/11/2018

16. Gospodarski sajam - sajam sira sutra otvara svoja vrata

Predstavlja se 134 izlagača među kojima 12 prerađivača mlijeka. Sajam sutra u 10 sati otvara potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić

/slika/vijesti/2018/2018_11/2018_11_664_x_495/181116_sajam_najava.jpg

Ovogodišnji dvodnevni 16. Gospodarski sajam – sajam sira sutra otvara svoja vrata. U grubišnopoljskoj školskoj sportskoj dvorani predstavit će 134 izlagača iz 12 hrvatskih županija, te iz susjedne Mađarske. Među njima će osim 12 izlagača proizvođača sira i ostalih proizvoda od mlijeka biti i drugi povezani sa stočarstvom i proizvodnjom sira, tradicijskim obrtima, zanatima, dok će se predstaviti ustanove i udruge. Sajam će sutra u 10 sati svečano otvoriti potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
Sastavnica Gospodarskoga sajma – sajma sira u Grubišnom Polju su stručna predavanja, pa će tako prvoga dana biti održana dva. Prvo na temu 'Mogućnosti suradnje Podravke d.d. s OPG-ima', a potom i predavanje 'Novi oblik potpore: financijski instrumenti za ruralni razvoj'. Stručni dio drugoga dana sajma počinje radionicom 'Kako napraviti topljeni sir', koju će održati stručnjaci Savjetodavne službe. Nastavlja se predavanjem 'LAG natječaji za poljoprivrednike u 2019. godini' i predavanjem 'Mjere aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti HZZ-a'. Drugi je dan redovito rezerviran za središnji dio sajma, odnosno za dodjelu nagrada proizvodima od mlijeka dostavljenima na ocjenjivanje stručnjacima Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ove godine je dostavljen 31 uzorak. Naime, uz onaj koji je zaslužio veliko zlato još je šest uzoraka zaslužilo zlatnu, 19 srebrnu i pet brončanu medalju.
I ove godine sajam osim svoje osnovne svrhe predstavljanja gradskoga gospodarstva, poduzetništva i obrtništva kroz izlagače, ima zadatak upoznati posjetitelje i s drugim aspektima života u gradu. Tako će revijalni dio programa prvoga dana sajmovanja donijeti 'Bilogorsku čvarkijadu', nastup mažoretkinja i modnu reviju, smotru folklora i kulturno umjetničkih društava, te proglašenje pobjednika 'Moj sir je najbolji' prema ocjeni posjetitelja. Drugoga dana posjetitelje očekuje predstavljanje folklornih grupa i kuhinja nacionalnih manjina te proglašenje najbolje uređenog izložbenog prostora. 
Sajam od ove godine ima i svoju internetsku stranicu, koja donosi informacije o svakom od izlagača, dostupne su fotografije proizvođača te njihovi kontakt podaci. Što stranica još donosi pogledajte na: https://sajam-sira.com/.
Organizatori 16. Gospodarskog sajma - sajma sira su Grad Grubišno Polje, Bjelovarsko-bilogorska županija i Bjelovarski sajam. Sajam je prvoga dana otvoren od 9 do 18 sati, a drugoga od 9 do 15 sati, a ulaz je besplatan.(RGP)

Program 16. Gospodarskog sajma - sajma sira

Raspored radionica i predavanja

Popis prijavljenih izlagača

Shema izlozbenih prostora