Objavljeno: 21/08/2014

Aronija kao lijek, hobi i zarada

Grubišnopoljac Emil Trandler lani je zasadio 600 dvogodišnjih sadnica aronije

/slika/vijesti/2014/2014_08/2014_08_664_x_495/08_21_trandler_aronija.jpg

Mnogi poslovno vezani za stolac i računalo nakon radnog dana nerijetko traže protutežu radnoj atmosferi kako bi nadomjestili nedostatak kretanja i „ispuhali“ mozak. Grubišnopoljac Emil Trandler pronašao je način da riješi upravo taj problem, ali istovremeno i još nekoliko drugih. Naime, od početka prošle godine bavi se uzgojem aronije, voćem donijetim iz Sjeverne Amerike, koje nazivaju namirnicom budućnosti jer sadrži veliku ljekovitu moć za ljudski organizam.
Istraživanja su pokazala da među mnogima ima i antikancerogeni učinak "ubijajući" maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetara.-Upravo je to i bio prvi povod, jer je jedan član obitelji uspješno izliječen od karcinoma, pa terapija plodovima aronije poželjna. Puno smo čitali o ljekovitosti aronije u tom slučaju, a i nalazi to potvrđuju-kaže E. Trandler. No, istovremeno, navodi, rad oko aronije mu je odličan ispušni ventil i rekreacija koja ga nakon deset sati dnevno provedenih ispred računala opušta.
-Vrtlarenje, čupkanje, košnja. Kada sam ovdje potpuno se opustim. Treći razlog da istovremeno taj hobi i na svojevrstan način materijaliziram-ističe E. Trandler, navodeći da se aronijom bavi od prošle godine, kada je putem interneta nabavio, a potom uz pomoć prijatelja i zasadio 600 dvogodišnjih sadnica. Za tu je količinu izdvojio oko 1500 eura, a najveću korist od biljke imat će nakon tri do pet godina, iako već prve godine nakon sadnje daje plodove. U punom rodu očekuje od dvije do 2,5 tone ploda, a zna li se da plod na tržištu dostiže cijenu od 30 do 50 kuna po kilogramu, trebala bi se pokazati i dobra zarada.