Objavljeno: 15/06/2015

Bogatim programom obilježili 7. Dan etno kuće

U sklopu Dana etno kuće održana je olimpijada starih sportova te multinacionalna smotra kulturno umjetničkih društava

/slika/vijesti/2015/2015_06/2015_06_664_x_495/150615_dan_etno_kuce.jpg

Zajednica Mađara Grubišnoga Polja protekloga je vikenda sedmu godinu za redom obilježila Dan etno kuće. Naime, poznato je da je Zajednica prije sedam godina otkupila kuću s ciljem postavljanja etno zbirke. No, osim zbirke koja je već pozamašna, etno imanje je postalo nezaobilazni turistički punkt posjetitelja našem gradu i prostor održavanja mnogih manifestacija.-Dolaze nam školarci organizirano, udruge i drugi. A kada imamo manifestacije, relativno je dobro posjećeno, jer u prostoru koji imamo možemo ugostiti oko 200 osoba-kaže Pavao Horvat, predsjednik Zajednice.
Iako većinu svih troškova snose sami, a novac ulazi putem donacija kako državnoga, tako i gradskoga proračuna, želja je Zajednice da se čuva tradicija ne samo mađarske već i drugih nacionalnih manjina. Tako je u sklopu obilježavanja etno dana na ljetnoj pozornici održana multinacionalna smotra kulturno umjetničkih društava. Uz pjevačku, plesnu i dječju skupinu domaćina, nastupili su i gosti KUD Zlatne noge iz mađarskoga grada Sellya, članovi Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Daruvara, članovi Češke besede Končanice, te folklorni ansambl Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman.
Među tradicijom koju žele održati i zadržati je i tradicionalna olimpijada starih sportova u  okviru koje su se mnogi sudionici natjecali u alki na biciklu, izvlačenju vode cugom iz bureta, nošenju jajeta na žlici ili, pak, brzom hodu sa zdjelom na glavi punom jabuka. Posljednjih sedam godina puno je uloženo u uređenje etno imanja, a planova ima još.
-Upravo su u izradi troškovnik i pouda za uređenje podova, krečenje i izgradnji unutrašnje pozornice. Svi radovi stoje oko 40 000 kuna.-kazao je P. Horvat.(RGP; foto: Facebook ZMGP)