Objavljeno: 08/01/2019

Čelnici njemačke klinike posjetili Gradsku upravu i Spomen sobu Udruge Bilogora '91

Grubišno Polje bilo je jedno od stanica na putovanju kojim su se donatori iz Njemačke upoznavali sa znamenitostima Bjelovarsko-bilogorske županije

/slika/vijesti/2019/2019_01/2019_01_664_x_495/190108_nijemci_posjet.jpg

Krajem prošloga tjedna grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh je ugostio Franza Xavera Pretzela, direktora za njegu Stauferklinike iz njemačkoga grada Mutlangena i predstavnike Opće bolnice Bjelovar. Pretzel je sa svojim suradnicima posjetio Gradsku upravu i Spomen sobu braniteljske udruge Bilogora '91 u pratnji gradonačelnika i svojih domaćina iz bjelovarske bolnice. Naime, klinika kojoj je Pretzel na čelu u nekoliko je navrata bjelovarskoj Općoj bolnici darovala inventa vrijednost kojega se prema riječima Hrvoja Pokosa, glavnog tehničara bjelovarske bolnice, mjeri u milijunima kuna, a kako je najavljeno uskoro će biti obavljena još jedna donacija. Naime, kada klinika zanavlja svoju opremu onu koje se rješava donira bjelovarskoj bolnici.
Do suradnje je došlo, kaže F. X. Pretzel, prije nekoliko godina nakon što je jedan njihov zaposlenik, sin hrvatske obitelji, pitao postoji li mogućnost da klinika u kojoj je zaposlen pomogne bjelovarskoj bolnici. Naime, kaže Pretzel, u klinici radi puno Hrvata, a i on je sam tijekom Domovinskoga rata u svojem domu ugostio jednu hrvatsku obitelj. Kaže kako je nezamislivo da je prije samo 25 godina u srcu Europe bjesnio rat kakav je bio u Hrvatskoj. Pretzel je pogledao postav u Spomen sobi i upisao se u knjigu dojmova. Grubišno Polje bilo je jedno od stanica na putovanju kojim su donatorima iz Njemačke bjelovarski domaćini željeli pokazati znamenitosti Bjelovarsko-bilogorske županije.
Domaćin gradonačelnik Zlatko Mađeruh rekao je da mu je drago da se ljudi poput g. Pretzla zanimaju za sve ono što se na ovom prostoru događalo u Domovinskom ratu te posebice stoga što su spremni pomoći na način na koji pomaže klinika iz Njemačke kojoj je na čelu.(RGP)