Objavljeno: 30/07/2014

Četiri nove mlade osobe na stručnom osposobljavanju u Gradskoj upravi

Grad Grubišno Polje je u posljednje dvije godine, koliko se ta mjera provodi, stručno osposobljavanje omogućio za 16 osoba.

/slika/vijesti/2014/2014_07/2014_07_664_x_495/07_30_strucno_usavrsavanje.jpg

Anita Ljubičić, magistrica ekonomije, Ana Pleško, stručna prvostupnica upravnoga prava, Biljana Velagić upravna referentica i Brigita Sovar sveučilišna prvostupnica ekonomije, Grubišnopoljke su koje će se od 1. kolovoza do kraja srpnja slijedeće godine stručno usavršavati u Gradskoj upravi Grubišnoga Polja. Riječ je o zapošljavanju prema mjeri Stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, koju je prije dvije godine uveo Hrvatski zavod za zapošljavanje. Cilj mjere je nezaposlenim osobama bez radnog iskustva u zanimanju za koje su završile školovanje osigurati ulazak na tržište rada kroz stručno osposobljavanje za rad neovisno o tome je li stručni ispit ili radno iskustvo, zakonom ili drugim propisom utvrđeno kao uvjet za obavljanje poslova radnog mjesta određenog zanimanja.
-Prije dvije godine sam završila sveučilišni prediplomski studij u Rijeci i od tada nigdje nisam uspjela osigurati si stručno osposobljavanje. Izrazila sam želju da to obavim ovdje i hvala Bogu, pružila mi se ta mogućnost-kazala je Brigita Sovar, koja će prvo svoje radno iskustvo peći u gradskom Upravnom odjelu za financije i javne prihode. Njezine kolegice će biti raspoređene u ostalim odjelima. Ljubičićeva u onomu za gospodarstvo, Pleškova u odjelu za stambeno komunalne poslove i uređenje prostora, te Velagićeva u Stručnoj službi Grada.
Neke od njih, poput Ane Pleško, nakon završetka studija su dugo tragale za mjestom gdje će odrađivati stručno usavršavanje.-Završila sam srednju upravnu školu u Bjelovaru, potom sam upisala stručni upravni studij u Osijeku, te dugo tražila staž. Čula sam da je ovdje kod vas dobro, da se može puno naučiti, te sam poželjela doći ovdje-kaže A. Pleško.
Osim što će se uz pomoć svojih mentora stručno osposobljavati i pripremati se za stručne ispite, HZZ će im isplaćivati mjesečno po 1600 kuna, te putne troškove.
S nove četiri osobe koje s radom počinju u petak, Grad Grubišno Polje je u posljednje dvije godine, koliko se ta mjera provodi, stručno osposobljavanje omogućio za 16 osoba. Uz Melitu Ivandija, koja je prije nekoliko mjeseci započela stručno osposobljavanje, trenutno ih je u Gradskoj upravi pet.-Osobno mislim da je to pomoć mladima. Pomoć i vama i nama jer ćete dio svojega znanja i energije potrošiti i za boljitak rada i naše lokalne uprave, ali i za bolji život naših građana-kazao je novim mladim snagama gradonačelnik Zlatko Mađeruh.(RGP)