Objavljeno: 04/11/2014

DAN GRADA Nećemo zaboraviti branitelje i poginule prijatelje !

Dan grada proslavljen je svečanom sjednicom Gradskoga vijeća, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, te svetom misom zadušnicom

/slika/vijesti/2014/2014_11/664_x_495/11_04_dan_grada_sjednica.jpg

Danas Grubišno Polje slavi svoj dan koji se obilježavana datum uspješnoga završetka prve vojnoredarstvene operacije 'Otkos 10' 1991. godine. Dan je to ponosa i slave, ali i sjećanja na sve žrtve koje su podnijete kako bi Grubišno Polje i cijela Hrvatska danas živjeli slobodno. Podsjetio je na to danas na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća njegov predsjednik Ivo Martinović.-Ovo su i dani sjećanja na naše branitelje, posebno poginule prijatelje bez čije žrtve ne bi bilo ni našega grada niti naše domovine i ne dozvolimo da ikada budu zaboravljeni. Sjetimo se danas i našeg prijatelja i suborca Veljka Marića, koji nedužan leži u srpskim zatvorima-rekao je Martinović, upućujući istovremeno i zahvalu svim gradskim vijećnicama i vijećnicima na uloženom trudu u radu i donošenju odluka.
Prvi čovjek grada, gradonačelnik Zlatko Mađeruh istaknuo je da Gradska uprava nastoji zadovoljiti potrebe svojih građana, ali i stvoriti preduvjete za ugodan život svojih stanovnika te nesmetan razvoj gospodarstva.-Socijalna osjetljivost lokalne samouprave vidi se u povećanom izdvajanju za socijalno ugrožene građane, čime se nastoji osigurati minimum životnog standarda. Ove godine ukinut je Program međugeneracijske solidarnosti. Uz potporu Bjelovarsko-bilogorske županije i župana Damira Bajsa nastavili smo pružati usluge pomoći u kući-kazao je gradonačelnik. Govoreći o gradskom proračunu gradonačelnik je istaknuo da nema velike izvorne prihode, ali ih se udvostručuje sredstvima iz drugih izvora, pa očekuje realizaciju od oko 22 milijuna kuna.
Unatoč teškoj gospodarskoj krizi i smanjenom priljevu sredstava u proračun grada, investicije u infrastrukturi veće su od izvornih prihoda.-Rekonstruirali smo nogostup u Ulici hrvatskih branitelja, pri kraju su radovi na uređenju zgrade Poduzetničkog inkubatora, radovi na najvećem infrastrukturnom projektu uređaju za pročišćavanje otpadnih voda su pri završetku, u realizaciji je projekt opremanja reciklažnog dvorišta i projekt primarne selekcije otpada, projekt podzemnog skladišta plina koji je strateški važan za Grubišno Polje jer se njegovim stavljanjem u funkciju Grubišno Polje upisuje na europsku energetsku kartu-naveo je Z. Mađeruh. Navodeći da je vizija grada da novu društvenu vrijednost stvori kroz obnovljive izvore energije, Mađeruh je naglasio da je namjera da Grad bude pokretač gospodarskog, poljoprivrednog, ali i svekolikog razvoja Grubišnoga Polja.
Prigodnim riječima obratili su se gradonačelnik prijateljskoga grada Sellya Atila Nagy, saborski zastupnik Vedran Babić i bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, koji je naglasio da postoji dobra suradnja i partnerski odnos između Grubišnoga Polja i Županije, koji se nadograđuje brojnim projektima.
Na sjednici su zanimljivim dramskim prikazom važne detalje iz povijesti grada prikazali članovi Dramske družine, koju predvodi Ivan Novak.
Uoči sjednice u župnoj crkvi služena je sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu, te su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomenika grubišnopoljskim braniteljima.

JAVNA GRADSKA PRIZNANJA

Na današnjoj svečanoj sjednici Gradskoga vijeća već su tradicionalno dodijeljena javna priznanja zaslužnim pojedincima. Sukladno odluci Gradskoga vijeća, dodijeljena su četiri priznanja. Plaketa 4. studeni 1991. godine uručena je profesoru i povjesničaru dr. sc. Vjenceslavu Heroutu za dugogodišnje znanstveno-istraživačko djelovanje na utvrđivanju povijesnih činjenica i očuvanju kulturne baštine područja Grubišnoga Polja, čime je dao velik doprinos našem gradu. Plaketu je primio i Ivan Petrović za velik doprinos u obrani Grubišnoga Polja i stvaranju neovisne Republike Hrvatske, te OPG Dalibora Herclika zbog izuzetnih rezultata u pčelarstvu i iznimnoj kvaliteti meda, čime se obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ističe kao primjer dobre prakse od značaja za Grubišno Polje.
Dobitnik Povelje Grada Grubišnoga Polja je Vlado Bahun, kojemu je to priznanje uručeno za dugogodišnji sportski rad, te velik doprinos za unapređenje nogometa na području Grubišnoga Polja.
-Drago mi je što smo nas četvorica 'pokrili' široko područje rada od znanosti i kulture, do sporta, preko gospodarstva, a drago mi je što je među nama i pripadnik koji je dobio priznanje za svoje zasluge u Domovinskom ratu-rekao je uime svim nagrađenih dr. sc. Vjenceslav Herout.

NASTAVLJENA SURADNJA S BJELOVARSKO-BILOGORSKOM ŽUPANIJOM

Suradnja o kojoj je na svečanoj sjednici govorio župan Damir Bajs, danas je pola sata prije sjednice zapečaćena i potpisom triju ugovora. Naime, riječ je o nastavku suradnje Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Grubišnoga Polja koja je prije nekoliko mjeseci započeta potpisivanjem Promemorije o suradnji.-Riječ je o ugovoru o suradnji na organizaciji 12. Gospodarskog sajma – sajma sira, o financijskoj pomoći DVD-u Grubišnoga Polja, te aneks ugovora kojim osiguravamo dopunska sredstva za provedbu programa Pomoć u kući starijim osobama-kazao je župan Bajs. Poznato je da je novi zakon o socijalnoj skrbi desetkovao korisnike toga programa, pa je Županija osigurala 280 000 kuna za njegov nastavak. Sada dodatkom ugovora, Županija osigurava još dodatnih 35 000 kuna. Na temelju zahtjeva DVD-a Grubišnoga Polja Županija će ugovorom osigurati i 30 000 kuna za nabavku kombi vozila. Ugovore su potpisali osim župana Bajsa i gradonačelnika Mađeruha i predsjednik Vatrogasne zajednice grada Vlado Truhlaž, te direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavec. (RGP)