Objavljeno: 15/10/2014

DANI KRUHA Vrtićarci i učenici mu pjevali, recitirali i slavili ga

Bogato uređenim stolovima učenici i vrtićarci zajedno s tetama i nastavnicima u cintoru se zahvalili na ovogodišnjim plodovima zemlje

/slika/vijesti/2014/2014_10/664_x_495/10_15_dani_kruha.jpg

Jučer su mu pjevali, recitirali mu i slavili ga ! Djeca Dječjega vrtića Tratinčice, učenici Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića i Srednje škole Bartola Kašića – kruhu ! Naime, jučer je u cintoru u organizaciji Grada Grubišnoga Polja, Turističke zajednice, Dječjega vrtića, Osnovne i srednje škole, Župe sv. Josipa i Radija Grubišnoga Polja održana manifestacija Dani kruha. Dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima i drugim institucijama diljem Hrvatske, pa je tako bilo danas i u Grubišnom Polju. Na svečanosti je ponajprije uz prigodan program, pa potom uz molitvu i blagoslov izrečena zahvalnost Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili nagrađeni.
-Zazvat ćemo Božji blagoslov i na sve nas koji smo ovdje i sve one koji imaju potrebu i doprinose svemu onome što je dobro i lijepo, pogotovu što je potrebito za zdravlje. Isto tako ćemo se ovom molitvom spomenuti svih onih koji su gladni u svijetu da bi i oni imali dovoljno što im je potrebno za život-rekao je grubišnopoljski župnik preč. Većeslav Magić. Proteklih dana učitelji su sa svojim učenicima podosta govorili o kruhu, plodovima zemlje i njihovoj važnosti u životima ljudi.-Često puta se ne baziramo samo na ovaj dan, već tijekom cijelog tjedna govorimo o zahvalnosti. Obrađujemo tekstove, pjesmice, likovno se izražavamo na temu kruha. Učenicima je to posebno važno jer i oni sami daju doprinos u svemu tomu u te dane sudjelujući u pripremanju kruha i kolača i drugih pekarskih proizvoda zajedno sa svojim roditeljima-rekla je učiteljica Snježana Šeliš.
Očito je trud učitelja urodio plodom, jer su mnogi učenici posvjedočili da znaju koliko su kruh i plodovi zemlje važni u životu ljudi, te istovremeno su razvili suosjećanje za one kojima kruh i plodovi zemlje i nisu dostupni kao većini jučerašnjih izlagača i posjetitelja. Uvjerila nas je u to srednjoškolka Arijana Bažant, koja zna kako se osjećaju oni koji su željni kruha.-Pomalo tužno. Jer bi naravno, i oni željeli živjeti kao mi i imati isto što i mi. Mi bi mogli donirati i na taj način im pomoći-rekla je A. Bažant. Galeriju fotografija s Dana kruha pogledajte OVDJE (RGP)