Objavljeno: 08/07/2019

Etno dan Češke besede Ivanova Sela

Dvorištem etno kuće odzvanjali su češka pjesma gostiju i domaćina, a posjetitelji su kao i svake godine uživali u češkim specijalitetima

/slika/vijesti/2019/2019_07/2019_07_664_x_495/190708_etno_dan.jpg

Ivanovo Selo je u subotu bilo prava mala međunarodna pozornica. U ovoj vrijednoj češkoj zajednici po 11. puta po redu održan je Etno dan u organizaciji Saveza Čeha u RH i češke besede Ivanova Sela. Dvorištem etno kuće odzvanjali su češka pjesma gostiju i domaćina, a posjetitelji su kao i svake godine uživali u češkim specijalitetima.
Inače, gosti iz Češke su već dan prije manifestacije stigli u selo, koje je oživjelo uz 50 djece koja su uvježbavala program.  Poslije programa koji je počeo u 17 sati i nakon večere i gosti i gledatelji su se preselili na igralište u središtu sela gdje je održan vatreni šou i potom prededstava o Svetoj Barbari koji su pripremila djeca iz Češke. Gosti su u Ivanovu Selu ostali do jučer i prisustvovali na svetoj misi u župnoj crkvi Presvetoga Srca Isusova. Nakon mise su u crkvi izveli program nazvan Bazilika pleše. Ove godine nastupila je i folklorna skupina iz češkog grada Jablonne uz glazbenu pratnju ansambla flauta iz češkog Cvikova te češke besede iz Jazvenika, Ljudevit Sela, Virovitičko-podravske županije i domaćini.
Inače, gosti iz Češke Republike u Ivanovu Selu su boravili od petka te su održali nekoliko radionica. U jednoj su već poznati plesni par od bala slame obukli u češke narodne nošnje, održali probe u kojima su tri djevojčice iz Ivanova Sela obučile da s njima sudjeluju u vatrenom šou te su održali radionicu u kojoj su domaćine naučili peći njihov tradicionalni kolač. (RGP; više fotografija na OVDJE)