Objavljeno: 07/07/2014

Etno kuća i dvorište disali punim plućima

7. Etno dan u Ivanovu Selu najveća je manifestacija toga naselja i odličan uvod u ovogodišnje Dožinky

/slika/vijesti/2014/2014_07/2014_07_664_x_495/07_07_etno_dan_puhaci1.jpg

Savez Čeha u Republici Hrvatskoj i Češka beseda Ivanova Sela u tom su grubišnopoljskom naselju bili domaćini 7. Etno dana. Manifestacija je prethodnica najveće manifestacije češke nacionalne  manjine u Hrvatskoj, Dožinkama, koje će biti održane 19. srpnja u Kaptolu kod Požege. Etno dan otvorio je svojim nastupom puhački orkestar "Trnkovjanka" iz Češke Republike, koji je ujedno nastupio i na daruvarskom FLIG-u.-Nakon toga pjesme i plesove su izveli članovi Češke besede Daruvarskog Brestovca. Harmonikaši iz četiriju Čeških beseda izveli su dvije pjesme na harmonikama, dok su  program zatvorili kazalištarci Češke besede Daruvara predstavom "Klepave baby", kazala je Ana Marija Štruml Tuček, predsjednica češke besede domaćina, ujedno i predsjednica Vijeća češke nacionalne manjine Grubišnoga Polja.
Dodala je da je riječ o važnoj manifestaciji, posebice u godini kada nisu Dožinky, kao, primjerice, lanjskoj.-Za naše selo to je najveći dan u godini, jer etno dvorište i kućica žive punim plućima, sve je puno ljudi, odlična je atmosfera i svi se radujemo tom danu-ističe A. M. Štruml Tuček.
Na Etno danu koji je završio ležernim druženjem uz tradicionalne češke buhtle ispečene u krušnoj peći i drugim delikatesama i pivu, među mnogim gostima prisustvovao je i saborski zastupnik za češku i  slovačku  nacionalnu manjinu Vladimir Bilek. Etno dan drži važnim u očuvanju tradicije i kulture češke nacionalne manjine u Hrvatskoj.-Najvažnije je da se ne odigrava u nekom gradu, već na imanju koje je svojevrsni muzej češke tradicije i kulture. Moram pohvaliti Češku besedu Ivanova Sela za održavanje prostora i prekrasno uređenje, te kako se svake godine potrude dočekati svoje goste.-istaknuo je Bilek. Saborski zastupnik je zadovoljan održavanjem kulture i tradicije Čeha u Hrvatskoj uopće, koje je, kaže, od srca, jer svi se uključuju dobrovoljno.-Zato se kaže da je češka manjina najorganiziranija u Hrvatskoj, ali i ona u Hrvatskoj najorganiziranija i u svijetu, jer sve što vidimo oko sebe su volonteri-zaključio je V. Bilek.(RGP)