Objavljeno: 02/05/2014

Gospodarski sajam

Kako bi prezentirao svoje gospodarstvo Grad Grubišno Polje je 2003. godine po prvi puta u školskoj sportskoj dvorani organizirao Gospodarski sajam.

/slika/vijesti/2015/2015_11/2015_10_664_x_495/151124_13_sajam_nagradeni.jpg

Pozivnica za 15. Gospodarski sajam - sajam sira

Prijavnica za sudjelovanje na 15. Gospodarskom sajmu - sajamu sira   PDF    DOC

Prijavnica za sudjelovanje na ocjenjivanju sira   PDF   DOC

Odluka o donošenju godišnjega plana Grada Grubišnoga Polja  za sudjelovanje na poslovnim sajmovima u 2016. godini

Kako bi prezentirao svoje gospodarstvo Grad Grubišno Polje je 2003. godine po prvi puta u školskoj sportskoj dvorani organizirao Gospodarski sajam, koji je tada imao gospodarsko-obrtničko obilježje. Iako je prva godina sajmovanja bila odlična, slijedeće su pokazale tendenciju pada zanimanja posjetitelja. Stoga je Grad uz pomoć Bjelovarsko-bilogorske županije i Bjelovarskoga sajma, događaj specijalizirao i obukao mu ruho Sajma sira. Ideja se pokazala punim pogotkom.
Na prvom sajmu sira, održanom 2006. godine, nastupilo je oko 70 izlagača od kojih su dvadeset i pet bili vezani za mlijeko i mliječne proizvode. Na otvaranju sajma istaknuto je kako je upravo Grubišno Polje, kao područje na kojemu posluje jedna od najvećih hrvatskih mljekara Zdenka, idealno mjesto održavanja takvoga sajma, te kako sajam ima sve izglede postati nacionalnom smotrom sira.
Danas je pred nama 103 izglača, nažalost samo 11 sirara. Podatak je to koji ne bismo smjeli zanemariti s obzirom na strateški i nacionalni interes za proizvodnjom hrane. Nadam se da ćemo nakon ovoga sajma svi zajedno upregnuti snage kako bismo ovim ljudima koji pokušavaju izgraditi Lijepu našu, olakšali njihov put. Kako bismo u našoj zajednici podijelili boljitak i našoj djeci omogućili zasnivanje obitelji i zapošljavanje na Hrvatskoj zemlji-kazao je domaćin 13. Gospodarskog sajma - sajma sira gradonačelnik Zlatko Mađeruh.
Među gostima je bio i zastupnik u Europarlamentu Davor Ivo Stier, koji je istaknuo da je osim za proizvođače sira sajam važan i za ostale poljoprivredne proizvođače. Iz Grubišnog Polja valja odaslati poruku da poljoprivreda mora biti glavna strateška grana u Hrvatskoj, istaknula je otvarajući 13. Gospodarski sajam – sajam sira zastupnica u Europarlamentu Marijana Petir.-Zato što hrvatski seljak zna još uvijek proizvoditi hranu na tradicionalan način, jer je kod nas sve čisto i očuvano. Nema boljeg i kvalitetnijeg poljoprivrednog proizvoda od hrvatskogStoga ju moramo cijeniti i proizvodnja hrane mora biti strateška grana!-kazala je M. Petir. 
13. Gospodarski sajam - sajam sira okupio je 103 izlagača.

Više o sajmu pročitajte u naslovu Uspješno održan 13. Gospodarski sajam - sajam sira

POPIS IZLAGAČ 13. GOSPODARSKOG SAJMA - SAJMA SIRA

REZULTATI OCJENJIVANJA SIREVA

Šampioni dosadašnjih sajmova:
2006. godine - Prgica Ivke Stručić iz Križevaca.
2007. godine - Svježi krem sir Belja d.d.,
2008. godine - Dimljeni kozji sir OPG Darije Geto iz Luga; Dimljena prgica OPG Juranić iz Velikoga Trojstva; Svježi sir OPG Mutavđija iz Grede, Pet sireva Agrolagune Poreč
2009. godine Meki kozji sir s crnim kimom i Meki kozji sir sa zatarom OPG Bilogorka iz Velikoga Grđevca; Kozji sir Tip Caciotta PZ-a „Slavonski Biser“ iz Čačinaca; „Crni bodul“ OPG Vesne i Mirjenka Mrakovčića iz Krka.
2010. godine Dimljeni kvargl s češnjakom OPG-a Juranić iz Višnjevca; Slatko vrhnje OPG-a Jareš iz Donjih Sređana; Trapist "Marija zvijezda" Livač d.o.o. iz Zagreba.
2011. godine Kozji sir s vlascem OPG Nade Bajević iz Grešnice.
2012. godine Velebitski tvrdi sir od ovčjeg mlijeka Tomaić commerce iz Otočca, Kozji sir s rumom OPG-a Đurković iz Marjančaca.
2013. godine Ljuta prgica OPG-a Ankice Mađerić iz Koprivnice
2014. godine ABC svježi krem sir s baranjskim kulenom belomanastirskog Belja d.d.
2015. godine ABC svježi krem sir s hrenom belomanastirskog Belja d.d.

Opširnije o 12. Gospodarskom sajmu - sajmu sira sajmu pročitajte u naslovima "109 Izlagača iz Hrvatske i Mađarske dočekalo brojne posjetitelje", te  "Završen još jedan uspješan Gospodarski sajam - sajam sira".