Objavljeno: 05/12/2017

Gradonačelnik Mađeruh ugostio generalnog konzula Republike Mađarske Antonija Giovannija De Blasija

Tim je povodom u potkrovlju CIK-a dr. Franjo Tuđman otvorena izložba Pogled na Mađarsku i svjetska baština Mađarske

/slika/vijesti/2017/2017_12/2017_12_664_x_495/171205_madarki_konzul.jpg

Grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh zajedno sa zamjenikom Zlatkom Pavičićem jučer je bio je domaćinom generalnom konzulu Republike Mađarske u Hrvatskoj Antoniju Giovanniju De Blasiju, te njegovim suradnicima, kao i saborskom zastupniku mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Robertu Jankoviću. Razgovaralo se o međugraničnoj suradnji lokalnih samouprava u Hrvatskoj i Mađarskoj, europskim sredstvima i kako se do kojih se može doći, budući da je Republika Mađarska zemlja s dužim članstvom u EU o Hrvatske, te o kulturnoj i gospodarskoj suradnji.
Jučer je u okviru Prvoga dana Mađara Bjelovarsko-bilogorske županije u potkrovlju Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman kao plod suradnje Demokratske zajednice Mađara Hrvatske i Bjelovarsko-bilogorske županije, Generalnog konzulata Republike Mađarske u RH, te Grada Grubišnoga Polja, otvorena izložba naziva Pogled na Mađarsku i svjetska baština Mađarske. Izložba posjetiteljima pruža mogućnost da se upoznaju s tisućljetnom poviješću Mađarske, kao i s dostignućima na području znanosti, sporta, književnosti, glazbe, etnologije i slikarstva. Osim toga izložba prikazuje i mjesta u Mađarskoj koja su postala dijelom svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.
Prvi čovjek grada Zlatko Mađeruh je rekao da su pripadnici mađarske nacionalne manjine obilježili lokalnu zajednicu ponajprije kulturom, ali gospodarstvom.-Podigli su standard života na jednu višu razinu, a u bližoj su povijesti dali veliki doprinos u Domovinskom ratu. Pripala mi je čast da se svima Mađarima, ali i posjetiteljima koji su došli vidjeti mađarsku kulturu zahvalim-kazao je Z. Mađeruh. Na otvorenju izložbe saborski je zastupnik Miro Totgergeli, koji je i sam pripadnik mađarskoga naroda, rekao da djeca imaju prilike u školi učiti mađarski jezik koji kao bogatstvo treba pomoći da s drugim narodima Mađari surađuju i ove prostore gospodarski i kulturno izgrađuju.-To će nam ujedno pomoći da ljudi ne odlaze iz ovih krajeva. Neće to riješiti naše probleme, ali će nam pomoći. Suradnja je dobrodošla. Ujedno je dobro da se što više razvijaju ne samo Mađarski, Češki, već svi oni narodi koji na ovim prostorima žive i da u zajedništvu gradimo ovaj grad i da ga našoj djeci ostavimo još ljepšim-naveo je saborski zastupnik i Grubišnopoljac Totgergeli.
Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Janković spomenuo je da dva naroda veže višestoljetna zajednička povijest, a namjera je osvježiti mađarsku kulturu na području zapadne Slavonije, posebice na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Kazao je da je potrebno učiniti sve da dvije zemlje budu što bliže jedna drugoj na svim razinama.-Stoga je pri tomu potrebna i vaša podrška da se učini sve što je potrebno da i Grubišno Polje, a tako i mađarska zajednica u tom gradu, napreduju, da grad bude dobar dom svima. U tomu će zasigurno grad u meni imati partnera-obećao je R. Janković.
Generalni konzul Republike Mađarske Antonio Giovanni De Blasio na svečanosti se iz zdravstvenih razloga nije obraćao,a u sklopu svečanosti, za koju je pokazan veliki interes Grubišnopoljaca, nastupile su i Hungarike, pjevačka skupina Zajednica Mađara Daruvara.(RGP; foto: RGP i Danijel Hordoši)