Objavljeno: 10/04/2018

Gradu odobren 8 841 623 kuna vrijedan projekt rekonstrukcije i dogradnje vrtića

Riječ je o projektu u okviru mjere 7.4.1 Programa ruralnoga razvoja, za koji će putem APPRRR-a biti osigurano bespovratnih 7 323 700 kuna

/slika/vijesti/2018/2018_04/2018_04_664_x_495/180410_vrtic.jpg

U okviru mjere 7.4.1 Programa ruralnoga razvoja RH, Gradu Grubišnom Polju odobren je projekt rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića 'Tratinčica', vrijedan 8 841 623 kune, pri čemu je ukupni iznos koji će biti osiguran putem APPRRR-a 7  323 700 kuna. Ostatak bi trebao financirati Grad, a koliko će biti njegov udio bit će poznato nakon što bude provedena javna nabava. Drugi je to veliki projekt koji Grad ostvaruje iz europskoga portfelja nakon pročistača otpadnih voda.-Prije svega mi je drago što je naš projekt visokopozicioniran među prvih 10-ak u Hrvatskoj, što je dokaz da je dobro pripremljen i razrađen. To je još jedan od projekata na koje sam ponosan jer uz dio gradskoga povlačimo znatan europski novac. No, najvažnija je činjenica da će adaptacija i dogradnja poboljšati uvjete rada u vrtićuNedavno smo uveli i rad logopeda, tako da će se u vrtiću kvaliteta uvjeta i rada podići na višu raznu-kaže gradonačelnik Zlatko Mađeruh.
Naime, opsežnim projektom u dječjem će vrtiću biti dograđene i opremljene dvije sobe dnevnog boravka, višenamjenska dvorana, spremište, sobe za osoblje, servis za obradu rublja, radionica za domara, sanitarije, prilazni kolni put, te proširen hodnik prema dvjema odgojnim skupinama. Očekuje se da će projektom uz povećani standard dječjeg vrtića u redoviti program predškolskoga odgoja biti povećan upis za 25 djece, potom dodatnih petero djece s teškoćama u razvoju i desetero djece pripadnika romske nacionalne manjine u redovni program, te po petnaestero djece u programe sportskih igraonica i onih na engleskom jeziku, koje će biti formirane izvan redovitoga programa. No, projektom će ujedno biti i otvorena nova radna mjesta. Naime, sukladno očekivanom povećanju broja upisane djece raste i potreba za zapošljavanjem dva odgojitelja na neodređeno vrijeme, po jednog voditelja sportske, odnosno engleske radionice na 250 sati kroz pedagošku godinu, više medicinske sestre na dva sata tjedno po odgojnoj skupiti, te jednog stručnog suradnika na pola radnog vremena.
-Neke lokalne uprave, odnosno veći gradovi, imaju toliko sredstava da ne moraju razmišljati o EU novcu. Mi koji nemamo, a želimo naprijed, predodređeni smo da izvore novca tražimo drugdje, u ovom slučaju putem EU. Bogatstvo Grubišnoga Polja je što imamo struku u samoj lokalnoj upravi. Činjenica je i da smo među deset gradova u Hrvatskoj prema povlačenju EU sredstava, a mislim da će tako i ostati, barem prema nakanama koje imamo, jer očekujem da će proći još neki projekti koje smo kandidirali-navodi gradonačelnik.
Kako je predviđeno trajanje provedbe projekta adaptacije i dogradnje Dječjega vrtića Tratinčica je 22 mjeseca od zaprimanja odluke o prihvatljivosti, koju je Grad zaprimio 28. ožujka, projekt bi trebao bit završen do siječnja 2020. godine.(RGP)