Objavljeno: 14/08/2014

Grubišnopoljci će od rujna otpad odvajati na kućnom pragu

Obiteljska domaćinstva će biti opskrbljena 120 litarskim žutim kantama, a stambene zgrade žutim kontejnerima zapremine 1100 litara

/slika/vijesti/2014/664_x_495/06_04_otpad_kante.jpg

Razvrstavanje otpada na kućnom pragu obveza je koju će morati preuzeti i Grubišnopoljci. Grad Grubišno Polje je već pokrenuo proceduru, a ukoliko sve bude teklo prema planu, građanima će već tijekom rujna biti podijeljene žute kante za korisni otpad.-Naime, obiteljska domaćinstva će uz sadašnje zelene biti opskrbljena i 120 litarskim žutim kantama, a stambene zgrade žutim kontejnerima zapremine 1100 litara, te izvjestan broj kontejnera na reciklažno dvorište-pojasnio je zamjenik gradonačelnika Dalibor Jurina u programu Radija Grubišnoga Polja. U nove kante građani će morati odvajati reciklirajući otpad poput stakla, papira, metala i plastike, dok će u dosadašnje zelene kante odlagati ostalo. Otpad će biti razvrstavan na odlagalištu na Prdavcu, gdje će biti uređeno reciklažno dvorište.
-Na reciklažnom dvorištu će se razvrstavati na traci i dalje će ga komunalno poduzeće prodavati kao sirovinu. To je pojednostavljeni model s razvrstavanjem, jer nismo građane htjeli zamarati s četiri pet kanti kao što imaju neke sredine-dodaje zamjenik gradonačelnika. Istovremeno, kada cijeli projekt zaživi nekoliko ljudi će biti zaposleno na razvrstavanju korisnog otpada na reciklažnom dvorištu. -S komunalnim poduzećem će biti utvrđena dinamika prijevoza. Hoće li ići svakoga tjedna kao do sada, ili će svaka dva tjedna, znat će se nakon što se utvrdi koliko će takvoga otpada biti. A sve smo nastojali maksimalno pojednostaviti, tako da poskupljenje koje će morati biti bude minimalno za građane-navodi D. Jurina.
Navodi da će građani o svojim budućim obvezama biti informirani prilikom preuzimanja novih kanti, kada će im biti uručen i letak s informacijama i uputama kako odvajati otpad. Kante će biti nabavljene uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gdje će Fond sufinancirati 80 posto investicije vrijedne 440 000 kuna.(RGP)