Objavljeno: 07/10/2014

GRUPA "TINTILINIĆ": Dojenje je iznimno važno i za dijete, ali i za majku

Zdravstveni radnici neprestano moraju ponavljati da je to najbolji i najprirodniji način prehrane djeteta, koji je važan za njihov napredak i razvoj-pojašnjava D. Bjelić.

/slika/vijesti/2014/2014_10/664_x_495/10_07_dojenje_tintilinic.jpg

Grupa za potporu dojenja „Tintilinić“, koja posljednje tri godine djeluje u sklopu patronažne službe u Grubišnom Polju, jučer je još jednom radionicom ukazala na potrebu i važnost dojenja. Naime, grupa je i formirana kako bi se promoviralo i poticalo dojenje. Kako drugdje, tako je i na grubišnopoljskom području evidentan pad dojenja, pa je, ističe patronažna sestra Danica Bjelić, voditeljica grupe, valja puno pričati i uvjeravati da je dojenje potrebno i poželjno ne samo za dijete već i za majku. A na tim se aktivnostima radi već u rodilištu.-Rodilište kojemu mi gravitiramo je virovitičko. Ono ima titulu rodilišta“Prijatelja dojenja“, pa se ondje puno po tom pitanju radi, ali treba raditi i više. Tu je važno i zbrinjavanje žena tijekom trudnoće, kada ženama valja puno pričati o toj temi-kaže D. Bjelić.
Također, puno se radi na temi dojenja prilikom patronažnih posjeta trudnicama i rodiljama. Žena koja je imala više problema u početku s dojenjem, nije ga mogla svladati, vjerojatno će odustati-ističe patronažna sestra. Stoga je, dodaje Bijelićeva, važna i potpora obitelji, no i tu je priča loša, jer se nerijetko vlada mišljenje da to nije dobro.-Svakodnevno u svom radu susrećem mišljenja da je to mlijeko slabo, što nije točno. Pa stalno prisutna borba nas zdravstvenih radnika koji stalno moramo ponavljati da je to najbolji i najprirodniji način prehrane djeteta, koji je važan za njihov napredak i razvoj-pojašnjava D. Bjelić.
Nažalost, ima i situacija kada dojenju kao prepreka stoji sram kada se dojilja s gladnim djetetom nađe na ulici, u parku, čekaonici, ili kakvoj drugoj javnoj ustanovi.-Nekakav otpor javnosti postoji, ali i tu treba puno raditi da je to nešto sasvim normalno i prirodno. To je najljepša slika majke koja u svojem naručju drži dijete i doji ga-uvjerava patronažna sestra. Na jučerašnjem druženju članova Tintilinića, kao i nekoliko puta do sada, savjete je dojiljama dala i stomatologinja Duška Radičević.(RGP)