Objavljeno: 01/10/2018

I nakon 27 godina ponosni na sve što su za slobodnu domovinu napravili !

Svečanim postrojavanjem veterana 55., odnosno 77. samostalnog bataljuna ZNG-a i Policijske postaje Grubišno Polje obilježen Dan branitelja Grubišnoga Polja

/slika/vijesti/2018/2018_10/2018_10_664_x_495/181001_postrojavanje.jpg

U subotu je u Grubišnom Polju obilježena 27. obljetnica formiranja 57., odnosno 77. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde, odnosno Dan branitelja Grubišnoga Polja. Službeni dio obilježavanja počeo je svetom misom zadušnicom za sve poginule i umrle branitelje, koju je u župnoj crkvi sv. Josipa služio grubišnopoljski župnik preč. Većeslav Magić.
Nakon toga su izaslanstva Predsjednice Republike, Hrvatskoga sabora, Grada Grubišnoga Polja, Bjelovarsko-bilogorske županije, MUP-a, udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Grubišnoga Polja, Siska, Virovitice i INA-e, položila vijence i zapalila svijeće ispred spomenika braniteljima u Ulici 77. samostalnog bataljuna ZNG-a. 
Potom su se veterani 57., odnosno 77. samostalnog bataljuna i Policijske postaje Grubišno Polje svečano postrojili na Gradskoj tržnici, gdje su im se obratili predsjednik Udruge Bilogora '91 Zdenko Pavić, gradonačelnik i ratni zapovjednik Zbora narodne garde Zlatko Mađeruh, izaslanik župana Mario Preskočil, izaslanik predsjednika Sabora Miro Totgergeli i izaslanik predsjednice Ivan Krupec. U svojim su govorima svi govornici izrazili zahvalu za žrtvu koju su pripadnici te postrojbe dali u Domovinskom ratu i naglasili potrebu da se redovito okupljaju te i dalje doprinose da sjećanje na slavne dane nikada ne izblijedi.
-Da nije bilo Otkosa 10, ne bi bilo ni Bljeska niti Oluje. Žao mi je što državne institucije već 26 godina ne priznaju tu operaciju, niti su procesuirani ratni zločinci. Nekada me sram ići u Zagreb moliti za nešto što smo napravili i na što smo ponosni, a nije prepoznato-rekao je Z. Mađeruh.
Saborski zastupnik Miro Totgergeli je poručio da aktualna vlada najviše radi na tome da se očuva dignitet Domovinskoga rata i obilježavaju sve važne obljetnice.-U vladi imamo dva ministra generala koji mogu prepoznati nove izazove. No, valja nam kroz zakon o braniteljima osigurati prava svima koji ih po bilo kojoj osnovi nisu uspjeli ostvariti, da se braniteljima pokaže dostojanstvo koje zaslužuju-rekao je Totgergeli.
I. Krupec je u svom obraćanju naglasio da u Hrvatskoj pušu čudni politički vjetrovi te odaslao vrlo jasnu poruku.-Neka nam oni koji su u kolovozu 1995. godine gazili kolone vlastitih civila ne govore kako, kada i što ćemo obilježavati i kakvo ćemo znakovlje stavljati na grobove i spomenike naših poginulih vitezova ! Oni su posljednji koji se imaju pravo oglasiti; oni, koji su nastojali zatrti svaki trag postojanja hrvatskog naroda većinom su ostali nekažnjeni za svoje zločine i mogli bi barem šutjeti-poručio je I. Krupec, zaključivši da djeci valja prenositi istinu o našoj povijesti.
Obilježavanje Dana branitelja Grubišnoga Polja redovito protječe i uz sportske susrete. Tako je u prijepodnevnim satima na sportskim terenima u Velikim Zdencima održan tradicionalni Turnir u boćanju, koji je ujedno bio i turnir u povodu Dana Grada, na kojemu je nastupilo 10 momčadi: iz Vukovara, Belišća, Križevaca, Varaždina, Zagreba, Velike i Lipika, te dvije ekipe domaćina. Održano je i ribičko natjecanje s brojnim domaćim te sudionicima iz Siska, Virovitice i Bjelovara, održan je turnir u pikadu, te natjecanje u povlačenju užeta.
Završnica Dana branitelja Grubišnoga Polja bio je zajednički ručak i druženje svih sudionika, koji je ujedno bio prilikom da se branitelji prisjete svojih poginulih i umrlih kolega i slavnih dana kada su svojim sudioništvom doprinijeli slobodi Hrvatske.(RGP)