Objavljeno: 17/06/2014

Ivanovoselski učenici dobili sav pribor za likovni odgoj

Pribor je donirao Jaromír Šlápota, predsjednik udruge Československý ústav zahraniční, koji je jučer posjetio Ivanovo Selo. Za jesen je najavio donaciju računala i projektora

/slika/vijesti/2014/664_x_495/06_17_slapota_donacija.jpg

Jaromír Šlápota, predsjednik udruge Československý ústav zahraniční jučer je posjetio Ivanovo Selo. Tamošnjoj područnoj školi, koju će nagodinu pohađati desetero malih mještana češke nacionalne manjine, donirao je obilje materijala za likovnu kulturu: od papira, preko mapa, bojica, flomastera, do knjiga i priča na češkom jeziku. Naime, Ana Marija Štruml Tuček, predsjednica Vijeća češke nacionalne manjine Grubišnoga Polja boraveći nedavno u Češkoj Republici susrela se s J. Šlapotom i drugim članovima njegove udruge, te je J. Šlapota, nakon što je čuo podosta informacija o Ivanovu Selu, izrazio želju posjetiti to najstarije češko selo u Republici Hrvatskoj. Ana Marija Štruml Tuček navodi da je predsjednik ČUZ-a, koji je u Ivanovu Selu ujedno posjetio i etnografsku zbirku, za jesen najavio donaciju računala i projektora za ivanovoselsku područnu školu.
Československý ústav zahraniční je samostalna i dobrovoljna udruga građana u Češkoj koji razvijaju kontakte s udrugama i organizacijama te osobama podrijetlom iz zemalja bivše Čehoslovačke, odnosno koje kao i njihovi potomci žive u inozemstvu bez obzira na njihovu političku ili vjersku orijentaciju. Misija te udruge je briga o dijaspori, odražavanje nacionalne i kulturne veze, te gospodarska suradnja i pomoć pri povratku u domovinu.(RGP; foto: Vladimir Bilek)