Koordinacija u Grbavcu utvrđivala detalje 1. Županijske smotre nacionalnih manjina

Na smotri 20. rujna u Končanici predstavit će se oko 400 sudionika češke, mađarske, srpske, albanske i romske nacionalne manjine.

Koordinacija u Grbavcu utvrđivala detalje 1. Županijske smotre nacionalnih manjina

Jučer su članovi Zajednice Mađara Grubišnoga Polja u Grbavcu na etno imanju bili domaćini Koordinaciji vijeća nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije, koje je između ostaloga raspravljala i utvrđivala nove detalje vezane uz organizaciju 1. Županijske smotre manjinskog stvaralaštva. Naime, 20. rujna u Končanici okupit će se predstavnici nacionalnih manjina s područja županije.
-Ideja je potekla od samih nacionalnih manjina da predstave svoja kulturna, ali i druga stvaralaštava poput gastro ponude i drugih raznolikosti koje manjine imaju. Dakle sve ono što manjine u našoj županji čine bit će predstavljeno na toj smorti-kazala je Đurđica Ištef Benšić, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana, ujedno i članica organizacijskoga odbora smotre. U našoj je županiji zastupljena je 21 nacionalna manjina, koliko i u cijeloj Hrvatskoj, koje time pridonose nacionalnoj raznolikosti i bogatstvu.-Naše manjine su izuzetno aktivne. Imamo sjedište Čeha u županiji u Daruvaru,  a jedinstveni smo i po tomu jer imamo dva zamjenika župana iz manjinskih naroda: srpskog i češkog-ističe Đ. Ištef  Benšić.
Na smotri se očekuje oko 400 sudionika. No, na prvoj će se predstaviti ipak samo nekoliko nacionalnih manjina, odnosno one koje su organizirane kroz vijeća, odnosno predstavnika. Riječ je o češkoj, mađarskoj, srpskoj i albanskoj, odnosno romskoj nacionalnoj manjini.-S obzirom na to da je prva, slijedeća će smotra biti nešto drugačija, pa neka nam budu dozvoljena neka manja lutanja dok se sve ne iskristalizira za neka buduća događanja-kazala je dožupanica.(RGP)


  Povratak na: Novosti