Kreću javni radovi prema mjeri “Romi za Rome”

Između 45 pripadnika romske nacionalne manjine s područja grada, 15 će ih dobiti priliku šest mjesečnog zaposlenja s plaćom od oko 2300 kuna

Kreću javni radovi prema mjeri “Romi za Rome”

Grad Grubišno Polje svake godine u prosjeku zaposli od 80 do 90 osoba putem javnih radova. I ove je godine bila namjera zaposliti 50 osoba putem te mjere Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. No, prije negoli je Gradsko vijeće trebalo potvrditi već izrađeni program zapošljavanja, država je donijela nove uvjete financiranja.
Novi uvjeti nalažu da se program javnih radova u takozvanoj mjeri „Radom za sebe i za zajednicu“ provodi uz 50 postotno sufinanciranje lokalne samouprave u kojoj se javni radovi izvode, dok u mjeri „Romi za Rome“ u cijelosti država snosi troškove plaće i prijevoza na posao u 100 postotnom iznosu.-Tako da je Gradsko vijeće donijelo odluku o zapošljavanju samo 15 Roma. Upravo zbog novih uvjeta, odnosno nemogućnosti financiranja iz proračuna s iznosima koji su planirani. A to nisu samo iznosi 50 posto bruto plaće, već i drugi materijalni troškovi poput onih za alate, gorivo, mazivo, prijevoz do i odvoz s mjesta rada i drugi-kazao je u programu Radija Grubišnoga Polja Branko Kašić, viši gradski stručni referent za promet i ostale komunalne poslove. Iz HZZ-a je, dodaje Kašić, stigla potvrda tomu programu zapošljavanja prema mjeri "Romi za Rome".
I u proceduralnom dijelu su promijenjeni uvjeti. Do sada je Grad raspisivao natječaj, donosio odluku o broju zaposlenih, izrađivao program i zajedno ga s financijskim planom dostavljao HZZ-u, te je nakon dobivene suglasnosti pozivao ljude na posao.-Od ove godine ponajprije valja napraviti program radova na koji HZZ daje suglasnost i tek se tada putem burze rada objavljuje oglas za zapošljavanjem-pojašnjava Kašić.
Tako će svi pripadnici romske nacionalne manjine, kojih je prema popisu stanovništva 45 na području Grubišnoga Polja, u utorak u 9 sati imati poslovno savjetovanje u Gradskoj vijećnici, kada će Grad i izabrati kandidate. Time će dobiti priliku da netko od njih dobije posao u javnim radovima gdje ih čeka plaća od oko 2300 kuna i troškovi prijevoza.(RGP)


  Povratak na: Novosti