Objavljeno: 15/07/2014

Kroz 46 projekata "ugrađeno" oko dva milijuna kuna

Projekte postavljanja energetski učinkovite vanjske stolarije i toplinske vanjske ovojnice Fond je sufinancirao s 34, a Grad s 10 posto

/slika/vijesti/2014/2014_07/2014_07_664_x_495/07_15_fasade_oie.jpg

U drugoj polovici 2013. godine Grad Grubišno Polje je proveo javni natječaj u okviru projekata održive gradnje „Mjere EU u zgradarstvu-stambeni objekti na području Grada Grubišnoga Polja“, koji je bio namijenjen sufinanciranju postavljanja energetski učinkovite vanjske stolarije i postavljanje toplinske vanjske ovojnice s izolacijom stropa i krovišta. Sufinanciranje je iznosilo do 44 posto nepovratna novca ili maksimalnog iznosa 8800 kuna za vanjsku stolariju, odnosno 29 700 kuna za ovojnicu po jednom kućanstvu. Od toga iznosa 34 posto je sufinancirao Fond zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, a 10 posto Grad Grubišno Polje.
-Provedene su mjere na 40 stambenih objekata, s time da je sufinancirano 20 toplinskih ovojnica, 26 stolarija, s time da su na šest objekata provođene obje mjere- pojasnio je Ivica Ahac, pročelnik za gospodarstvo u gradskoj upravi. Ukupna vrijednost svih radova je nešto manje od dva milijuna kuna, od čega su opravdani troškovi iznosili 1,7 milijuna kuna, a ukupna je subvencija iznosila 750 000 kuna.
-Zadovoljni smo jer je provedeno i više mjera negoli planiranih 20+20. Nisu svi dobili maksimalni iznos subvencije, jer su pojedini imali manje projekte, odnosno manje kuće zbog čega je i ostalo nešto novca, pa je odobreno još dodatnih šest projekta ugradbe stolarije. Svi koji su se javili na natječaj dobili su sufinanciranje, a bilo je i onih koji su u međuvremenu odustali-ističe pročelnik. Nažalost, bilo je i onih koji nisu prošli u prvom krugu, te su sami počeli provoditi projekt ovojnice, ali nisu primijenili dovoljnu debljinu i tako nisu zadovoljili uvjete.
Procjenjuje se da će se u slijedećem razdoblju uštedjeti oko 43 posto toplinske energije odnosno 13 000 kilovata po kućanstvu, odnosno oko 500 000 kilovata ukupno godišnje. Ujedno će se smanjiti i emisije stakleničkih plinova za oko 3,74 tone ugljičnoga dioksida po kućanstvu odnosno oko 150 tona godišnje za tih 40 kućanstava.
Osim što su vlasnici objekata uredili svoje obiteljske kuće, te tako osigurali uštede na energiji u budućnosti, ukupni benefit cijeloga projekta je još i veći.-Potaknuta je i gospodarska aktivnost. S područja naše je županije bilo uključeno 14 izvođača radova koji su radili na 37 obiteljskih kuća, te tri izvođača s područja Virovitičko-podravske, Požeško slavonske županije i Grada Zagreba-zaključio je Ahac.(RGP)