Objavljeno: 17/04/2018

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek jučer posjetila Grubišno Polje

Ministarstvo kulture je posljednjih godina uložilo oko 5 milijuna kuna u investicije u kulturi i crkvi sv. Josipa na području Grubišnoga Polja

/slika/vijesti/2018/2018_04/2018_04_664_x_495/180417_ministrica_obuljen.jpg

Obilazeći jučer Bjelovarsko-bilogorsku županiju ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je obišla i Grubišno Polje, kao prva ministrica kulture koja je posljednjih desetljeća obišla naš grad. A upravo je ministarstvo kojemu je na čelu uložilo podosta novca u našem gradu. Po pitanju investicijskih ulaganja samo Centru za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman ministarstvo je dodijelilo 3,38 milijuna kuna. Tim je novcem između ostaloga dograđena i opremljena knjižnica, uređeno potkrovlje, obnovljena cijela zgrada CIK-a.
Ministarstvo redovito sufinancira i kulturne događaje u našem gradu, poput nedavnih nastupa Zagrebačkog kvarteta i Zagrebačkog gitarističkog kvarteta, sufinancira nabavku knjižnoga fonda u knjižnici, te novac ulaže i u druge svrhe, poput obnove crkve. Naime, u posljednjih šest godina u obnovu crkve sv. Josipa, posebice njezine interijera, ministarstvo je uložilo više od 1,35 milijuna kuna. Nažalost, ove godine obnova crkve nije ušla u investicijski plan ministarstva, pa će novac za završetak obnove unutrašnjosti crkve biti pronađen u drugim izvorima. Među njima je Grad Grubišno Polje, koji ulaže znatna sredstva u kulturu.-Mi smo bili općina nekad, danas smo grad, pokušavamo i kroz kulturu dignuti razinu života, jer, želimo li zadržati status grada jedan od važnih preduvjeta je kultura. A mi koji imamo manje novaca osuđeni smo ga tražiti iz drugih izvora. Drago nam je da prepoznajete jednu sredinu koja je nažalost nastradala u Domovinskom ratu, koja se obnavlja, koju želimo podići na jednu višu razinu, a samim time i kulturu. I dalje je naša glavna strategija gospodarstvo, ali ne možemo zanemariti i kulturu-kazao je ministrici gradonačelnik Zlatko Mađeruh.
Ministrica Obuljen Koržinek je rekla kako je ove godine ministarstvo poklonilo pažnju manjim sredinama.-Težimo ravnomjernom razvoju. Svjesni smo da je u manjim sredinama i gradovima uz, naravno posao i osnovne usluge, jako važno imati razvijen kulturni život. Sve ovo što smo kroz zadnjih godinu i pol dana napravili: i alokacije kroz europski socijalni fond i povećanje sredstava, proračunskih sredstava ministarstva kulture,  zapravo primarno smo usmjerili za manje sredine. Vidi se i u analizi našeg financiranja da nismo išli s velikim povećanjem sredstava u većim gradovima, nego se trudimo prepoznati upravo ovakve manje sredine koje drže taj vrlo živ kulturni život-kazala je ministrica Obuljen Koržinek.
Činjenicom da je u jednom danu obišla svih pet gradova Bjelovarsko-bilogorske županije zadovoljan je i saborski zastupnik, Grubišnopoljac Miro Totgergeli, koji ističe da je važno da se ministrica iz prve ruke upozna sa svim potrebama koje imaju male sredine poput Grubišnoga Polja.-Danas smo u Grubišnom Polju obišli CIK i našu prekrasnu župnu crkvu i mislim da je ministrica shvatila da nam sad u narednom vremenu još trebaju sredstva da u crkvi sredimo i oltare i da sve skupa, kako je naš župnik to i zamislio, privedemo kraju. Isto je jako važno čuti da će Grubišno Polje biti treći grad u županiji koji će imati kino. Ministarstvo ulaže oko 300.000 kuna u novo kino u Grubišnom Polju, Grad oko 150 000. Tako će osim Bjelovara i Daruvara jedino još Grubišno Polje u ovoj županiji imati kino. Mislim da stvarno trebamo biti sretni zbog toga da jedna ovako mala sredina dobije takvu značajnu investiciju-kazao je Totgergeli.
Ministrica je sa svojim suradnicima i domaćinima posjet Grubišnom Polju i našoj županiji završila u hotelu Bilogora.(RGP)