Objavljeno: 31/10/2014

Na današnji dan prije 23 godine otpočela vojno redarstvena operacija Otkos 10

U operaciji su sudjelovale brojne postrojbe, među njima i 77. Samostalni bataljun ZNG-a Grubišno Polje i pripradnici policijske postaje Grubišnoga Polja.

/slika/vijesti/2014/2014_10/664_x_495/10_31_soba_sjecanja.jpg

Prije 23 godine na današnji dan u ranojutarnjim satima počela je vojnoredarstvena operacija Otkos 10 kojom je oslobođeno prvih 300 četvornih kilometara okupirane Hrvatske. Cilj je bio potisnuti JNA iz sjevernog dijela zapadnoslavonskog teritorija, ponajprije na području Bilogore i Papuka, kako bi se skratila crta bojišnice. U operaciji su sudjelovale brojne postrojbe, među njima i 77. Samostalni bataljun ZNG-a Grubišno Polje i pripradnici policijske postaje Grubišnoga Polja.
Nažalost, prvoga dana poginuo je grubišnopoljski branitelj Velimir Bijelić. Čelnici braniteljske udruge Bilogora '91 i predstavnici Grada zajedno s članovima njihovih obitelji, rodbine i prijatelja svijećama i molitvom ispred njihovih spomenika prije nekoliko dana prisjetili su se Ivana Sajtlika, te Denisa Kolera i Željka Biljana, grubišnopoljskih branitelja poginulih 21. listopada, odnosno 23. listopada 1991. godine. Danas su u Gornjoj Rašenici svijećama i molitvom odali počast i Velimiru Bijeliću. Tijekom dana ispred križeva su na svim grobljima na području grada zapaljene svijeće u spomen na poginule grubišnopoljske branitelje.
U prostorijama braniteljske Udruge Bilogora '91 također je održan komemorativni skup, a svi građani koji se žele prisjetiti poginulih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata na području bivše općine Grubišnoga Polja, mogu to učiniti u sobi sjećanja uređenoj u prostorijama udruge. Naime, ondje su postavljene fotografije većine onih koji su svoje živote izgubili tijekom 90.-ih.
-Imamo oko 90 posto prikupljenog materijala. Ukoliko ne budemo mogli prikupiti sve fotografije, istaknut ćemo samo imena poginulih, tako da napokon nakon 23 godine na jednom mjestu budu javno objavljena imena i prezimena svih onih koji su svoje živote dali u Domovinskom ratu-kazao je Vladimir Truhlaž, predsjednik udruge. Trenutno su ondje 64 imena poginulih, a Truhlaž kaže da će, kada posao bude gotov, biti još više.(RGP)