Objavljeno: 13/05/2016

Poručnik korvete Ante Jović pobjednik je natjecanja 'Prvi za Hrvatsku 2016.'

Natjecanje se od 6. svibnja do jučer provodilo na Vojnom vježbalištu Gakovo. Nastupilo je 145 sudionika, od kojih 112 ih Hrvatske, a 33 iz 12 stranih zemalja

/slika/vijesti/2016/2016_05/2016_05_664_x_495/160513_najbolji_za_hrv_2.jpg

Pozdravom zastavi i zvonjavom zvona poručnik korvete Ante Jović prvi se 'prijavio' na cilju - igralištu Srednje škole Bartola Kašića - i tako postao pobjednik ovogodišnjeg, jučer završenog natjecanja za najboljeg hrvatskog vojnika 'Prvi za Hrvatsku', koje se od 6. svibnja provodilo na Vojnom vježbalištu "Gakovo" i u Grubišnom Polju.
Naime, Jović je jedan od 145 natjecatelja koji su sudjelovali u jučerašnjoj završnici toga natjecanja: 112 natjecatelja bili su pripadnici Hrvatske vojske, među kojima jedna žena, a 34 iz drugih dvanaest država, među kojima su bile i tri žene. Opterećeni opremom teškom 17,6 kilograma u rano jutro su započeli završni dio natjecanja. Riječ je o putu dugom 42 kilometra od Gakova do Grubišnoga Polja, na kojemu su morali izvršiti i brojne nimalo lake zadatke: Precizno gađati, bacati bombu, pomoću orijentacijskog zemljovida i kompasa pronaći zadane orijentacijske točke, proći postupak zbrinjavanja ranjenika i pozivanja hitne medicinske evakuacije, prolaziti kroz kontaminirano zemljište, prijeći jezero kajakom, spustiti se niz stijenu pomoću dinamičkog užeta, prijeći stazu sa rupama, niskom i visokom ogradom, puzati, sklapati i rasklapati naoružanje, te svladati uspon pomoću mreže, te pješice doći do Grubišnoga Polja.-Najteži su bili vremenski uvjeti, skliska šuma. Trebalo mi je šest sati i 48 minuta. Za ovo se natjecanje ne možete pripremiti u mjesec dana, već cijeli život, praktički. Ako si u sportu svaki dan to je najbolja priprema-kazao je Jović, kojemu ova pobjeda puno znači tim više što četvrti puta sudjeluje u natjecanju u kojemu je, kaže, ove godine bila jaka konkurencija. Lani u Slunju je bio trećeplasirani.
Drugi je na cilj, kao i lani u Slunju, stigao pozornik Zvonimir Tadjević, pripadnik zapovjedništva specijalnih snaga, dok je treći zvonom zazvonio časnički namjesnik Lionel Melinard, pripadnik NATO-vog združenog zapovjedništva iz Napulja, koji je time i pobjednik u kategoriji stranoga natjecatelja.-Osjećam se vrlo umorno, ali i zadovoljno što sam završio natjecanje koje je bilo vrlo naporno. Među natjecanjima koja sam prošao diljem svijeta ovo je najduže i možda najteže, čime je izazov bio još i veći-kazao je L. Melinard. Treći u konkurenciji domaćih natjecatelja bio je desetnik Dalibor Vondra, pripadnik Središnjice za obavještajno djelovanje. Među natjecateljicama najbolja je bila poručnica Nura Manushaqe s Kosova. Među natjecateljima je bio i Pavlovčanin Zlatan Mikac, koji je na cilj stigao 79.
Nagrade najboljima uručili su Tomislav Ivić zamjenik ministra obrane, general bojnik Drago Matanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH i brigadir Željko Dadić, načelnik Stožera zamjenika zapovjednika Zapovjedništva za potporu. Prijelazni pehar poručniku Joviću predao je lanjski i preklanjski pobjednik natjecanja stožerni narednik Pero Bertović. Čestitajući im na dobrim rezultatima Ivić je rekao kako su dokazali da je hrvatski vojnik dobro uvježban obučen i spreman podnijeti najteže psihofizičke napore.
A tijekom dana u Ulici Bartola Kašića i na igralištu Srednje škole Bartola Kašića bila je postavljena izložba vojne opreme, koju su obišle stotine učenika osnovnih i srednjoj škola s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i susjedne Virovitičko-podravske. Upijali su svaku riječ koju su od domaćina mogli čuti. Tako su u okviru izložbe učenici i građani mogli vidjeti borbena vozila, osobnu opremu vojnika, odjeću među kojom i svečane odore. Potom je pukovnija vojne policije predstavila svoje naoružanje, opremu i službene pse, dok se predstavila i civilna policija.
Učenici i drugi posjetitelji mogli su dobiti sve upute kako pristupiti Oružanim snagama, predstavila se i Udruga sudionika Domovinskoga rata Bilogora '91 i Turističke zajednice Grubišnoga Polja i Daruvara. Posebnu pažnju plijenili su pripadnici Počasno-zaštitne bojne sa svojim vojno-koreografski nastupom.
Učenici su bili oduševljeni viđenim.-Šteta je što je kiša spriječila da sve puno kvalitetnije obiđemo, jer zaista smo imali što vidjeti. Najviše nas se dojmio vojno-koreografski nastup-kazale su Amorena Augustinović i Helena Šukar iz Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače. Zasigurno najposjećeniji štand bio je onaj sa simulatorom letenja, u koji su učenici vrlo rado sjedali i probavali kako to izgleda kada hrvatski piloti krstare nebom.(RGP)