Objavljeno: 01/12/2017

Posao certifikacije Grada Grubišnoga Polja na samom je kraju

Grad bi uskoro trebao dobiti BFC certifikat koji će jamčiti da je lokalna samouprava 'friendly' prema gospodarstvenicima

/slika/vijesti/2017/2017_12/2017_12_664_x_495/171201_certificiranje.jpg

Danas održanim sastankom verifikacijskoga tima s gradonačelnikom Zlatkom Mađeruhom, njegovim suradnicima i certifikacijskim timom, proces certifikacije Grada Grubišnoga Polja nakon godine dana napora i rada, primiče se kraju. Naime, Grad Grubišno Polje je prije godinu dana pokrenuo BFC certificiranje grada, koje provodi CLER - Centar za lokalni razvoj Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci.
Prvi čovjek grada Zlatko Mađeruh kaže da je glavni cilj gospodarske politike lokalne vlasti otvoriti radna mjesta, dovući kapital i poduzetnike i smanjiti odlazak mladih iz naše sredine. Prva je faza bila izrada Strategije gospodarskoga razvoja, koja je u jednom dijelu napravljena prema prirodnim resursima koje grad posjeduje, gdje su najjači obnovljivi izvori energije koje bi Grubišno Polje mogli napraviti energetski neovisnim gradom, ističe Z. Mađeruh.-Energetski neovisan grad još je jedna faza gospodarskog razvoja ili smjernica kamo idemo te smo procijenili da moramo izaći s informacijama ne samo izvan granica naše lokalne samouprave već i izvan županije i dalje. Certifikacija grada je dobar model, dobar alat kako promidžbeno djelovati i izvan prostora naše lokalne samouprave gdje ćemo prezentirati sve naše prednosti-rekao je Z. Mađeruh.
U tom je smislu Grad angažirao CLER - Centar za lokalni razvoj Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci za izradu BFC SEE certifikata. O kakvom je projektu riječ pojasnila je Snježana Sikirić, verifikator Međunarodnog projekta BFC-a.-Projekt se provodi u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, pridružile su se sada i Crna Gora, Albanija, a čak se planira pridružiti i Ukrajina. Podrazumijeva se da su sve lokalne jedinice koje imaju BFC certifikat „friendly“ prema poduzetnicima, prema investitorima, da imaju sređenu dokumentaciju, da investitor ne hoda od vrata do vrata, da su svi zaposlenici gradske uprave 'u cipelama' tih investitora, dakle razumiju ih i raspoloživi su im. Rezultat se ne vidi odmah, ali recimo Ivanec koji je prvi dobio certifikat, po Financial Timesu je već označen kao najpovoljniji grad u našoj državi za investiranje, a i šire. Tako da se ti rezultati nakon nekog vremena ipak pokažu i grad dobije i na promidžbi i na prepoznatljivosti-ističe S. Sikirić.
Nakon Ivaneca, Crikvenice, Cresa, Labina i općine Kostrena i našem se gradu smiješi taj certifikat, koji će poduzetnicima pokazati obilje informacija o Gradu Grubišnom Polju.- Gospodarstvenici znaju što znači znak BFC i ako ga vide na portalu grada znaju da mogu očekivati jednu dobru atmosferu, drukčiju suradnju s tom lokalnom samoupravom. Znaju da na internetskoj stranici mogu naći sve potrebne podatke: od cijena zona, uvjeta, preko strateških dokumenata, odnosno do svega onoga što je bitno. Stoga mislim da je taj certifikat dobrodošao u našoj regiji-kaže S. Sikirić.
Nadalje, taj certifikat Grubišnoga Polja bit će lako pronaći i na internetskoj tražilici, a kako su do sada evaluatori ocijenili, u njegovoj je izradi tim u Upravi Grada napravio odličan posao. Naime, iako će do konačne i službene pismene potvrde nakon današnjega sastanka proći još desetak dana, iz navoda Sikirićeve uopće ne bi trebalo biti dvojbe hoće li certifikat i biti potvrđen.-Krenulo se sa 60 posto, a onda su stvarno velikim trudom i zalaganjem, cijele gradske uprave i naravno gradonačelnika, koji je jako zauzet za to, došli na više od 80 posto, što je visok postotak. Primjerice, moj grad Crikvenica je imao nešto više od 70 posto kad je prošao i dobio certifikat-zaključuje S. Sikirić.(RGP)