Objavljeno: 12/12/2017

Predsjednica Grabar Kitarović podržava odlikovanje Otkosa 10 medaljom, te povratak suda i gruntovnice

Kolinda Grabar Kitarović u sklopu preseljenja ureda u BBŽ danas posjetila Grubišno Polje. Domaćin joj bio gradonačelnik Zlatko Mađeruh.

/slika/vijesti/2017/2017_12/2017_12_664_x_495/171212_predsjednica_u_gp.jpg

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u sklopu preseljenja svojega ureda u Bjelovarsko-bilogorsku županiju danas je posjetila i Grubišno Polje.
Na početku druženja s građanima u Centru za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, dobrodošlicu joj je poželio gradonačelnik Zlatko Mađeruh koji je tom prilikom javno zamolio da pomogne oko priznavanje vojno-redarstvene operacije Otkos 10, te pomogne u još jednom momentu, odnosno sprječavanju osiromašenja malih lokalnih uprava.-Apeliram na predsjednicu da se založi da nam se vrate općinski sud i gruntovnica. Grad Grubišno Polje ima prostor, ima uređen prostor i sutra mogu useliti. Bit će mi drago ako dođe do rješenja-poručio je predsjednici gradski domaćin gradonačelnik Z. Mađeruh. Prigodne riječi uputio je i njezin županijski domaćin župan Damir Bajs.
Pohvalivši gradonačelnika da je dan ranije na sastanku s čelnicima lokalne i regionalne vlasti u Bjelovaru dobro zastupao svoj grad, predsjednica jer rekla da joj je čast biti u gradu koji je prije mjesec dana proslavio svoj dan na godišnjicu završetka vojno-redarstvene operacije Otkos 10. -Ovom prigodom trebamo odati zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, posebno se prisjetiti onih poginulih preminulih i nestalih, te zahvaliti svima što su dali svoje živote, zdravlje, svoje srce za svoju hrvatsku domovinu. U potpunosti podržavam vašu inicijativu vas i svih žitelja Grubišnoga Polja za dodjelu medalje Otkos 10, jer vjerujem da i na taj simboličan način moramo odati priznanje našim braniteljima-rekla je predsjednica.
Važnom smatra činjenicu da grad od 2012. godine nosi titulu Grada prijatelja djece, posebice u ovo vrijeme kada se mnogi prostori suočavaju s demografskim problemima, te što nagodinu kreće s programom mjera za demografsku obnovu kroz nekoliko projekata.-Apsolutno podržavam vraćanje suda i gruntovnice u Grubišno Polje i to zapravo držim jednom od mjera demografske obnove. To je iznimno važno da bismo zadržali ljude u našim krajevima, jer ako se počnu oduzimati, izmještati institucije, ako vi iz Grubišnog Polja morate putovati negdje u neki drugi grad, u neko drugo mjesto da biste otišli na sud ili gruntovnice, onda to svakako djeluje destimulirajuće-rekla je predsjednica. U tom smislu je rekla da prilikom decentralizacije valja voditi računa da racionalizacija nekada i nije najbolja unatoč tomu što će se novčano isplatiti, jer ljudi moraju biti u središtu pozornosti.
Znam isto tako da imate brojne gospodarske i socijalne programe i želim vam puno uspjeha u njihovom ostvarenju i drago mi je da ste jedan od gradova u Hrvatskoj koji imaju strategiju razvoja do 2020. godine, te da ste predvidjeli brojne mjere kojim će se olakšati i gospodarsko poslovanje i životni standard ovdje u Grubišnom Polju-nastavila je K. Grabar Kitarović.
Predsjednica je istaknula da ima puno problema poljoprivrednika, posebice stočara i proizvođača mlijeka i na području Grubišnoga Polja, te će s resornim ministrima i vladom nastaviti raditi na njihovu rješavanju, kako bi domaća 'GMO free' poljoprivreda bila konkurentna ne samo na domaćem već i inozemnom tržištu.
Pohvalila je i kulturni život na području grada, dio kojega je vidjela kroz nastup mažoretkinja i folklornoga ansambla CIK-a, te je istaknula da je bogatstvo života u gradu suživot većinskoga naroda s češkom, srpskom i drugim nacionalnim manjinama.
Na kraju svojega obraćanja predsjednica je građanima i uzvanicima u ispunjenoj kinodvorani CIK-a uputila i blagdansku čestitku.-U ovo vrijeme došašća ne mogu a ne poželjeti vam miran, sretan i blagoslovljen Božić u okrilju vaših najdražih, vaših najmilijih. U okrilju vaše obitelji i prijatelja i – naravno - zaželjeti vam svako dobro prije svega, puno zdravlja i puno uspjeha u 2018. godini-zaključila je predsjednica.
Himnu je i ovoga puta otpjevala Marta Bijelić, uz korepeticiju profesora Tomislava Milića.
Nakon kratkog druženja i fotografiranja s građanima, predsjednica se uputila u spomen sobu grubišnopoljske braniteljske udruge Bilogora '91, gdje ju je s postavom, događajima na gradskom području u Domovinskom ratu i operacijom Otkos 10 upoznao predsjednik udruge Vladimir Truhlaž.  Na kraju svojega posjeta Grubišnom Polju predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u spomen sobi udruge Bilogora '91 upisala se u knjigu dojmova.(RGP)

Galerija fotografija