Objavljeno: 22/03/2017

Projekt Proizvodno poduzetničkog inkubatora udovoljava zahtjevima 1. faze dodjele novca EU fonda

Riječ je projektu koji će biti građen na parceli pokraj Komunalca, a vrijedan je 12 milijuna kuna

/slika/vijesti/2017/2017_03/2017_03_664_x_495/170322_inkubator_drugi.jpg

Odlične vijesti stižu iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Naime, nakon što je Grad Grubišno Polje tomu ministarstvu kandidiralo projekt Proizvodno poduzetničkog inkubatora, iz Ministarstva je stigao odgovor da prijava udovoljava zahtjevima postavljenima u 1. fazi postupka dodjele bespovratna novca. Sukladno tomu prijava će biti upućena u drugu fazu koja obuhvaća provjeru prihvatljivosti prijavitelja, projekta, aktivnosti i troškova, te ocjenjivanja kvalitete, a posljednji korak je donošenje odluke o financiranju.
Podsjetimo, Grad na vlastitoj parceli od 7100 četvornih metara kod Komunalca planira izgraditi proizvodnu halu za poduzetnike, koju bi mogao iznajmljivati prema potrebi: bilo da je riječ o proizvodnoj djelatnosti za male poduzetnike ili obrtnike, ili agropoduzetničkom parku u kojemu bi se obavljala prerada proizvoda.
Poticaj za ulazak u takav projekt je nova prilika da Grad iz drugih izvora priskrbi potreban novac. Naime, Poduzetnički inkubator u Ulici 77. Samostalnog bataljuna ZNG-a ima samo uredski prostor, veći dio kojega je već iznajmljen, te nedostaju proizvodne hale koje bi se mogle dati na korištenje gradskim poduzetnicima i obrtnicima.
Gotovo 12 milijuna kuna vrijedan projekt proizvodno-poduzetničkog inkubatora trebao bi biti financiran s više od 99 posto iz Programa razvoja poslovne infrastrukture Europskoga fonda za regionalni razvoj. Proizvodno-poduzetnički inkubator koncipiran je kao jedna cjelina neto površine 1080 četvornih metara na kojima bi bilo smješteno 13 multifuncionalnih prostora: osam proizvodnih hala za poduzetnike početnike od 112 četvornih metara, konferencijska dvorana, uredi, te i jedna novina, laboratorij za ispitivanje analize tla i kvalitete poljoprivrednih proizvoda s pratećim sadržajima.
Nositelj projekta je Grad Grubišno Polje, a partner Regionalna razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije, dok su suradnici Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Lokalna akcijska grupa Bilogora-Papuk. Projektno tehničku dokumentaciju izradila je tvrtka B-projekt iz Trojstvenoga Markovca, a posao je  stajao 148 000 kuna.
Uz izgradnju, opremanje ureda i laboratorija predviđeno je kroz dvije godine zaposliti do pet osoba koje će obavljati aktivnosti u inkubatoru. Predviđeno je da projekt krene u prvoj polovici ove i uz financiranje Europskoga fonda za regionalni razvoj traje dvije godine, a nakon toga uz potporu Grada Grubišnoga Polja.(RGP)