Objavljeno: 10/11/2014

Proslavljena 90. obljetnica osnutka Češke besede Velikih Zdenaca

Iako je bilo je razdoblja kada je gotovo mirovala, beseda je s plesnom skupinom uvijek bila prisutna na pojedinim svečanostima poput Dožinky

/slika/vijesti/2014/2014_11/664_x_495/11_10_beseda_vzdenci.jpg

Protekloga vikenda svečanim programom u mjesnom domu u Velikim Zdencima, proslavljena je 90. godišnjica osnivanja Češke besede Velikih Zdenaca. Osnovana 1924. godine bila je prva beseda na području Grubišnoga Polja. Tijekom svih godina rad besede nije bio uvijek jednako aktivan. Najplodnosnije razdoblje bilo je između dva rata kada je, sastavljena najvećim dijelom od mladih ljudi, bila glavni pokretač kulturnih i zabavnih aktivnosti u selu, zahvaljujući prvom predsjedniku Augustu Mžiku, ali i obitelji Šlehta, koja je osiguravala prostor za besedine aktivnosti.
No, bilo je razdoblja kada je gotovo mirovala. Ali beseda je s plesnom skupinom uvijek bila prisutna u pojedinim prilikama i svečanostima poput Dožinky. Kako je pojasnio povjesničar dr. sc. Vjenceslav Herout, zasluga za to pripada Zlati Skender.-Najveća kriza počela je 70.-ih godina i trajala do 90.-ih. Razlog tomu je što je velik broj mladih u tom razdoblju nestao iz Velikih Zdenaca. Svi su otišli u škole, nitko se nije vraćao. Međutim, ona jer kao učiteljica vodila folklornu skupinu i kako nije imala dovoljno mladih u Velikim, okupljala je i mladež iz Malih Zdenaca. Tako da su na svim Žetvenim svečanostima Veliki Zdenci uvijek bili prisutni upravo zahvaljujući njoj-kaže V. Herout.
2000. godine spajanjem sa susjednom besedom Malih Zdenaca stvorena je jedna beseda koju danas uz brojno članstvo karakteriziraju tri plesne skupine, limena glazba i pjevački zbor Zdenčanke. Predsjednica besede Josipa Dobrijević ističe kako beseda odlično funkcionira, pri čemu posebno pohvaljuje najmlađu plesnu skupinu za koju kaže da je s 24 člana budućnost besede.-Važno je da s obraćamo na češkom jeziku. Koliko god možemo, jer se već mnogo toga 'izgubilo', nastojimo njegovati kulturu i tradiciju jezika naših predaka-ističe predsjednica.
Tim je povodom u predvorju doma bila postavljena izložba novinskih članaka i fotografija iz bogate besedine povijesti.
Gosti proslave bile su češka beseda Slavonskoga Broda, Češka obec Bjelovara, Folklorno društvo Hercegovca i recitatorska skupina područne osnovne škole Velikih Zdenaca. Čestitke slavljenicima uputili su i prisutni gradonačelnik Zlatko Mađeruh i njegov zamjenik Dalibor Jurina.(RGP)