Objavljeno: 08/09/2014

Romi su i u Grubišnom Polju uključeni u sve pore života

Protekloga vikenda održana je večer nacionalnih manjina u organizaciji Udruge Roma Grubišnoga Polja i Udruge Ne boj se Madara

/slika/vijesti/2014/2014_09/664_x_495/09_08_romi_vecer.jpg

Udruge Roma Grubišnoga Polja i Ne boj se Madara u Grubišnom Polju su protekloga vikenda bile domaćini Večeri nacionalnih manjina. Iako je večer bila prilika da se Grubišnopoljcima predstave kultura i običaji nacionalnih manjina, ujedno su trenuci iskorišteni da pripadnici romske nacionalne manjine progovore o svojem statusu u RH, u kojoj su organizirani kroz četrdesetak udruga. Muhamed Zahirović, predsjednik zagrebačke Udruge Ne boj se Madara naglasio je kako su Romi u Zagrebu izuzetno zadovoljni odnosom gradske vlasti, koja ih uvažava i pomaže.
-Radimo na obrazovanju i školovanju, na prvoj je to mjestu. Imat ćemo uskoro otvorenje jednog velikog centra koji nam je omogućio gradonačelnik.  U naselja smo uveli vodu, struju, kanalizaciju, asfaltirane ceste. Na tisuće tona smo smeća očistili, odnosno napravili smo tako dobra naselja da ljudi mogu živjeti-rekao je. Dobar odnos prema romskoj nacionalnoj manjini je i u Grubišnom Polju, naglasio je zamjenik gradonačelnika Dalibor Jurina, navodeći da su pripadnici te manjine uključeni u sve pore života u Grubišnom Polju.
-Možemo biti primjer mnogim sredinama. Romska djeca se normalno školuju, zaposleni su primjerice i u Hrvatskim poštama, Hrvatskim šumama, Komunalcu. Znači asimilirani su u sve sfere društva. Velik dio ih je nezaposlen, nažalost, ali jednako kao i veliki broj ostalih nacionalnih manjina, odnosno pripadnika većinskoga naroda-naglasio je D. Jurina. Romi su bili uključeni i u obranu Domovine, a sada ih je, prema službenim podacima, na području 45.
Na Večeri nacionalnih manjina nastupili su romski KUD iz Darde, Udruga romski put iz Bjelovara, Ne boj se Madara, Češka beseda Grubišnoga Polja i drugi. Nakon kulturno umjetničkog programa održan je zabavni program uz nekoliko glazbenih sastava.(RGP)