Objavljeno: 04/02/2019

Savjetovanje za pripadnike Narodne zaštite

Savjetovanje su održale Tamara Marušić i Sanela Bačić iz bjelovarske Područne jedinice Ministarstva branitelja

/slika/vijesti/2019/2019_01/2019_01_664_x_495/190201_narodna_garda.jpg

Novim zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskoga rata i članovima njihovih obitelji ponovno je otvoren rok za priznavanje statusa hrvatskog branitelja, koji je zatvoren 2009. godine. U tom smislu mogućnost za to sada imaju u pripadnici narodne zaštite.
Tim je povodom u Gradskoj vijećnici predsjednik braniteljske udruge Bilogora '91 Zdenko Pavić organizirao savjetovanje na kojemu su pripadnike narodne zaštite o njihovim pravima i načinima ostvarivanja toga statusa upoznale Tamara Marušić voditeljica pododsjeka bjelovarske Područne jedinice Ministarstva branitelja i njezina kolegica viša stručna savjetnica Sanela Bačić.
T. Marušić je pojasnila da za podnošenje zahtjeva nema vremenskoga roka, podnosi se pismeno i mora sadržavati određene podatke na temelju kojih će se razmatrati njihov status. Voditeljice savjetovanja okupljenim su pripadnicima narodne zaštite pojasnile i zakonske odredbe prema kojima se status hrvatskoga branitelja može ostvariti.
Ono što je pohvalno u grubišnopoljskom slučaju je to da je ovo prvi takav skup na inicijativu predsjednika Udruge Pavića, budući da se takve informacije mogu dobiti u okviru individualnih savjetovanja.(RGP)