Objavljeno: 29/09/2014

SESTRE MILOSRDNICE Čine se neprimjetnima, a sastavni su dio života Grubišnoga Polja

U samostanu sestara milosrdnica proslavljen blagdan sv. Vinka Paulskoga, njihova osnivača zaštitnika

/slika/vijesti/2014/2014_09/664_x_495/09_29_vinko_paulski_sestre.jpg

Svečano bilo je u subotu u samostanu sestara milosrdnica u Grubišnom Polju. Ondje je svetom misom u kapelici proslavljen blagdan sv. Vinka Paulskoga, zaštitnika reda Družbe sestara milosrdnica. Sestre toga reda u Hrvatskoj su prisutne od 1845. godine, a ove se godien puni 75 godina njihova boravka u Grubišnom Polju. U naš su grad stigle nakon što im je župnik Ivan Nepomuk Jemeršić oporučno poklonio vilu Moj mir. Danas u Grubišnom Polju služe četiri sestre: katehistica s. Ivanka, sakristanka s. Danimira, orguljašica s. Marta i domaćica u samostanu s. Skolastika.
-Rekla bih da je Božje djelo tiho i jednostavno. Tako smatram da je i život naših sestara ovdje tih. Čini se neprimjetnim, ali bi se itekako primijetilo da ih nema-kazala je s. Ivanka. Tako prema svojim dužnostima provode vjeronauk u župi i školi, djecu pripremaju za sakramente, brinu o izgledu crkve, odnosno da pjevanje župnoga zbora na svetim misama bude što bolje. No, ono što je sestrama osnovno je molitva.-Naš dan počinje s molitvom. To nam je glavna i osnovna dužnost. Molitva i rad. Bez akcije nema kontemplacije i obrnuto. Bez kontemplacije, duhovnoga, odnosno molitvenog života ne bi bilo ni naših djela. A znamo da se vjera uvijek mora potvrđivati s djelima-pojašnjava s. Ivanka.
Iako činjenica da ih je u Grubišnom Polju nekada bilo i dvadesetak, a danas tek četiri, svjedoči da je i u tom pozivu evidentan deficit, s. Ivanka ipak ne strahuje za budućnost toga redovničkoga reda, radosno najavljujući nekoliko novakinja koje će upotpuniti taj red u Hrvatskoj. Tko zna, možda će koja od budućih sestara milosrdnica u budućnosti doći i u Grubišno Polje, gdje će biti jednako dobrodošla kao i sve sestre koje su do sada bile i služile Bogu i narodu u Grubišnom Polju.(RGP)