Objavljeno: 06/11/2014

Sudjelovali u kvizu "Znajući prošlost u sigurniju budućnost"

Riječ je o projektu koji već deset godina provodi Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije

/slika/vijesti/2014/2014_11/664_x_495/11_06_kviz_vukovar.jpg

Svi učenici drugih razreda srednjih škola Bjelovarsko-bilogorske županije u utorak su u 13 sati sudjelovali u kvizu „Znajući prošlost u sigurniju budućnost“, projektu koji već desetu godinu provodi Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije, pa su sudjelovali i oni grubišnopoljske Srednje škole Bartola Kašića.
Nekoliko dana uoči kviza učenici su dobili posebno otisnutu knjižicu koju su pripremili profesori etike i povijesti u suradnji s Udrugom.-Kako biste uz njezinu pomoć točno znali činjenično stanje na koji je način nastala država Hrvatska i na koji ju način treba dalje graditi. Bez spoznaja kako smo nastali ne možemo stvarati budućnost-rekao je Stipe Šola, predsjednik Udruge. Knjižice su učenicima dale mnoge informacije o nastanku države, te Domovinskom ratu kako na području cijele Hrvatske, tako i na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Nakon što su učenici napisali testove, u narednim će danima u aranžmanu Udruge biti i ispravljeni.
Razredi koji će imati najbolje rezultate, bit će nagrađeni posjetom Vukovaru. Osim što je do sada grad heroj putem ovog programa posjetilo 4000 učenika, u proteklih deset godina čak ih je oko 23 000 sudjelovalo u kvizu. Šola je naglasio da je jedan od motiva pokretanja toga projekta činjenica da se u okviru predmeta povijesti u osmim razredima u dovoljnoj mjeri ne obrađuje tematika Domovinskoga rata. Uoči testa učenicima u Grubišnom Polju dobar su uspjeh osim S. Šole i ravnatelja Joze Matoševića poželjeli bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, te gradonačelnik Zlatko Mađeruh.(RGP)