Objavljeno: 19/07/2019

Tematska sjednica Gradskog vijeća o pogonu Tvina u Grubišnom Polju

Gost tematske sjednice bio je Mirko Kovačević, član nove uprave te virovitičke tvrtke

/slika/vijesti/2019/2019_07/2019_07_664_x_495/190719_vijece_tvin.jpg

Iako je posljednja, 30. sjednica, održana 8. srpnja, trebala biti posljednja prije ljetne stanke, grubišnopoljsko Gradsko vijeće je danas održalo tematsku sjednicu o stanju pogona Tvina u Grubišnom Polju. O tomu je govorio gost Mirko Kovačević, član nove uprave te virovitičke tvrtke, koja tvrtku vodi od početka lipnja.
Kako su se u javnosti pojavile informacije da se iz grubišnopoljskog pogona odvoze strojevi te da će prostor biti pretvoren u skladišni, bila je potreba da čelnici tvrtke gradske vijećnike informiraju je li to doista tako. Kovačević je elaborirajući tegobe Tvina u posljednje vrijeme, koje su, rekao je, rezultirale gubicima od oko 60 milijuna kuna, smanjenjem broja radnika u posljednjih šest godina sa 888 na 520 i na koncu smjenom dosadašnje uprave, rekao kako nije izvjesno da će proizvodnja u grubišnopoljskom pogonu, ugasla početkom ove godine, u narednih godinu i pol do dvije biti ponovno pokrenuta. Istaknuo je i kako su najveći teret troškovi hladnog pogona koji prema njegovim riječima dosežu i 58 000 kuna mjesečno, ali i da ponajprije valja stabilizirati matičnu tvrtku kako bi i izdvojeni pogoni mogli biti revitalizirani.
Navodeći da ova uprava nema mandat prodavati bilo koji dio tvrtke, demantirao je informacije da je riječ o sustavnom odvoženju strojeve, već samo nekih manjih koji su u vrijeme otvaranje toga pogona i dovezeni iz onih u Pitomači i Virovitici. Istaknuo je kako Tvin namjerava iznajmiti samo skladišni prostor grubišnopoljskog pogona Energostatikovoj elektrani, čije bi sušare kada budu stavljene u funkciju mogle biti velika pomoć u poslovanju Tvina.
Stav Gradskoga vijeća, koji je u ovom slučaju jedinstven, je da strojevi ne smiju biti otuđeni i da pogone treba staviti u funkciju na bilo koji način. U tom smislu će se Grad upravi tvrtke, kojoj je skupština dala osmomjesečni mandat, obratiti s konkretnim prijedlozima. Naime, ponudit će pomoć u olakšavanju troškova hladnog pogona, potom ponuditi prijedloge koje će uputiti Zajednica poduzetnika na čelu s predsjednikom Marijanom Cengerom, koji je također bio nazočan sjednici, a koji će se kretati u smjeru iznajmljivanja cijelog pogona u smislu proizvodnje nekom trećem poduzetniku, pa čak i prodaje kako bi zaposlenici, dio kojih mjesecima putuje u Viroviticu, radili u svom gradu.