Objavljeno: 14/07/2020

Treću godinu zaredom priznanje Gradu zbog transparentnosti proračuna

Grad Grubišno Polje redovito objavljuje sve dokumente kojima svima osigurava uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije

/slika/vijesti/2020/2020_07/2020_07_664_x_495/200713_transparentnost.jpg

Gradu Grubišnom Polju je stiglo još jedno veliko priznanje iz Instituta za javne financije. Naime, u ovogodišnjem istraživanju Proračunska transparentnost županija, gradova i općina Intitut je Gradu dodijelio najvišu ocjenu 5. Naime, Institut od 2015. godine analizira proračunsku transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina i nedavno je objavilo rezultate najnovijeg istraživanja provedenog u razdobljima studeni-prosinac 2019. i veljača-ožujak-početak travnja 2020.
Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije.
Na temelju njih, građani se mogu angažirati i, između ostalog, utjecati i na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, na odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji. U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica i to: izvještaja o godišnjem izvršenju proračuna za 2018., izvještaja o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019., prijedloga proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020. te naposljetku proračunski vodič za građane za 2020. godine. Sve je to Grad Grubišno Polje uredno ispunio i zaradio čistu peticu i to kao jedini grad u županiji treću godinu zaredom.
Gradonačelnik Zlatko Mađeruh iznimno je zadovoljan te je rekao kako je to osim nagrade i obveza da se istim tempom nastavi i dalje.-Priznanje je tim veće zna li se da je došlo od struke. Pohvala je to radu cjelokupne Gradske uprave i njezinih djelatnika-rekao je gradonačelnik. (MP)