Objavljeno: 09/02/2017

U kinodvorani CIK-a održano polemičko druženje naziva 'Mit o Krleži'

Promociju svoje knjige 'Mit o Krleži' i predavanje održala je prof. dr. sc. Sanja Nikčević, teatrologinja, kazališna kritičarka i redovna profesorica Umjetničke akademije u Osijeku

/slika/vijesti/2017/2017_02/2017_02_664_x_495/170209_mit_o_krlezi.jpg

Vijeće ogranaka Matice hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji s ogrankom u Grubišnom Polju u povodu 175. godišnjice osnutka Matice hrvatske organiziralo je takozvano polemičko druženje naziva 'Mit o Krleži' i u njegovu okviru predstavljanje istoimene knjige autorice Sanje Nikčević.
Autorica, inače teatrologinja i kazališna kritičarka, te redovna profesorica i voditeljica teorije na Odsjeku za kazališnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku, održala je interaktivno predavanje nazvano 'Krležoduli ili Krležoklasti u medijskom ratu ili kako preživjeti buku i dalje voljeti umjetnost'. Za Radio Grubišno Polje je kazala da je sukob nastao na polju politike, a ne poetike, te da njezino istraživanje govori da Krleža nije kazališno zanemaren u Hrvatskoj, kako to tvrde Krležoduli, već suprotno. Autorica, koja nije ni 'dul' ni 'klast' ovom slučaju u knjizi je zavapila da se krene s proučavanjem i drugih kvalitetnih hrvatskih autora, koji su ostali su u zapećku, njih barem dvadesetak, kaže.
Iako je predavanje uglavnom namijenjeno profesorima hrvatskoga jezika, na današnjoj su promociji bili grubišnopoljski gimnazijalci.
U sklopu predstavljanja i predavanja u kinodvorni CIK-a mlada glumica Selma Mehić izvela je kazališni fragment iz Krležine Salome – Rekvijema za mladog umjetnika.(RGP)