Objavljeno: 16/06/2017

UOSIGP bila domaćin edukacije osobnih asistenata

Radionicu je održala Marica Mirić, koordinatorica projekata u Zajednici saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i voditeljica edukacije za usluge osobne asistencije

/slika/vijesti/2017/2017_06/2017_06_664_x_495/170616_edukacija_miric.jpg

Udruga osoba s invaliditetom Grubišno Polje u utorak je bila domaćin i organizator edukacije osobnih asistenata, kojoj su ciljana skupina osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, te osobe s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima. Edukaciju je održala Marica Mirić, koordinatorica projekata u Zajednici saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i voditeljica edukacije za usluge osobne asistencije. Naglasila je da unatoč suvremenim pomagalima postoji potreba za osobnim asistentima, posebice osobama s intelektualnim poteškoćama, kako bi i one same mogle što više sudjelovati u zajednici. Time se uvelike olakšava život roditeljima tih osoba. Sustav osobnih asistenata u Hrvatskoj je pokrenut 2006. godine kao pilot projekt sa samo 78 asistenata i od prvotnih protivljenja, ispostavilo se da je takav vid pomoći itekako dobar i kvalitetan, pa sada državni proračun financira 650 asistenata, dok se njih još oko 1000 financira iz europskih fondova.
Naravno, ističe Mirićeva, potrebe su i dalje velike. Edukacija je održana u okviru projekta 'Osobni asistenti u Grubišnom Polju', koji je financiran po pozivu 'Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom' u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Udruga osoba s invaliditetom Grubišno Polje jučer je bila domaćin i organizator edukacije osobnih asistenata i korisnika usluge osobne asistencije, kojoj je cilj unapređenje kvalitete pružanja usluge osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, te osobama s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima. (RGP; foto:UOSIGP)