Zajednica Mađara Grubišnoga Polja domaćin triju svečanosti

U jednom "odradili" 2. Susret zborova Mađara s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, Olimpijadu starih sportova i obljetnici Etno kuće

Zajednica Mađara Grubišnoga Polja domaćin triju svečanosti

Zajednica Mađara Grubišnoga Polja protekloga je vikenda bila domaćin čak trima događajima: 2. Susretu zborova Mađara s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, Olimpijadi starih sportova, te obljetnici Etno kuće. Naime, lani je započeta manifestacija susreta zborova, kojoj su se ove godine odazvali KUD-ovi iz Bjelovara, Daruvara, Pisanice, te uz domaćine i gosti iz općine Budszak iz Mađarske. Kulturno umjetničkom programu prethodila je olimpijada starih sportova u kojoj su se mnogi, i stari i mladi, okušali u zanimljivim sportovima.- U alki na biciklu, pretakanju vode cugom, bacanju kamena s ramena i karika na marike, te u nošenju jajeta u žlici-pojasnio je Pavle Horvat, predsjednik Zajednice.
Poznato je da je Zajednica od 2003. godine kada ju je kupila do danas etno kuću pretvorila u impozantno zdanje s mnogim sadržajima. Predsjednik Zajednice Pavle Horvat kaže kako građevinskih radova više neće biti.-Građevinski planovi su gotovi, osim što još kraju moramo privesti legalizaciju. Naime, na tom polju više neće biti aktivnosti jer niti ne dobivamo niti sredstava za tu svrhu-pojašnjava Horvat.
Tako se Zajednica okreće očuvanju kulture i tradicije mađarske nacionalne manjine.-Imamo dječju sekciju, žensku pjevačku, mješovitu plesačku i glazbeni sastav. Bio je pokušaj i dramske, ali nemamo mogućnosti-zaključuje predsjednik Zajednice.(RGP)


  Povratak na: Novosti