Objavljeno: 03/05/2014

Srednja škola

Prvi dani srednjoškolskog obrazovanja u Grubišnom Polju bilježe se školske godine 1961./62. Najviše učenika bilo je osamdesetih godina prošloga stoljeća, a najteže dane doživljavala je početkom novog tisućljeća

Prvi dani srednjoškolskog obrazovanja u Grubišnom Polju bilježe se školske godine 1961./62, kada je Daruvarska ekonomska škola u Grubišnom Polju otvorila područni odjel ekonomske škole, koji je egzistirao tri školske godine. Nastava se isprva odvijala u prostorijama Osnovne škole i Narodnog sveučilišta. Odlukom tadašnje vlasti 1. rujna 1964. godine utemeljena je prva samostalna srednja škola u Grubišnom Polju - Opća gimnazija. Da se zadrži mladež u rodnom kraju 1971. je otvorena je Opća srednja škola te slijedi niz promjena u nazivu škole i odabiru programa obrazovanja. Deseta obljetnica utemeljenja Gimnazije obilježena je useljenjem u novu školsku zgradu, u kojoj se i danas odvija redovita nastava.

Izgrađena je upravna zgrada i dograđeno zapadnog krilo školske zgrade. 1977. godine učenici su se mogli obrazovati u općoj gimnaziji, te za zanimanja automehaničara, strojobravara, kovinotokara, autolimara, autolakirera, limara, zavarivača, strojarskoga tehničara, pekara, prehrambenog tehničara, ratara, stočara i ribara. Osamdesetih godina škola je cvjetala u nekim trenucima sa šestotinjak učenika raspoređenih u dvije smjene.

Domovinski rat i depopulacija grubišnopoljskoga područja odrazili su se i na broj učenika koji se prepolovio. Najteži dani za školu bili su u školskoj godini 2003./04. kada su se upisala samo 44 učenika, a dostupna je bila samo opća gimnazija, te zanimanja automehaničara, rukovatelja prehrambenim strojevima i mesara. 

Jozo Matošević, koji je na ravnateljsko mjesto došao 2004/2005. školske godine, shvativši da postoji opasnost od zatvaranja škole, uz pomoć Nastavničkoga vijeća, Školskoga odbora i Vijeća roditelja krenuo je u reformu škole. Provedena je anketa među učenicima osnovcima u Grubišnom Polju, te susjednim gradovima i općinama. Prema rezultatima ankete uvedena su nova zanimanja. I, kako se i očekivalo, broj učenika se iz godine u godinu povećavao.

Dodatan poticaj većemu upisu u grubišnopoljsku srednju školu je subvencija iz gradskog proračuna za prijevoz učenika osmih razreda iz nama gravitirajućih osnovnih škola, a u svrhu profesionalnog usmjeravanja.

Uz postojećih šest programa obrazovanja 2004. godine, svake godine od tada do danas postupno su uvođena nova zanimanja tako da je u posljednjih deset godina uvođeno 17 novih programa od kojih je ove godine aktivno sedam. Uz gimnaziju učenici se mogu obrazovati za zvanja tehničara za računalstvo, automehatroničara, instalatera kućnih instalacija, konobara, kuhara i poljoprivrednog gospodarstvenika.
U školskoj godini 2017./2018. školu je pohađalo 226 učenika u 14 razrednih odjela, u školskoj godini 2018./2019. 182 učenika u 13 odjeljenja, a u školskoj godini 2019/2020. je 157 učenika u 13 odjeljenja.

Ravnateljica škole je Ivana Orešković.

Škola se odlikuje visokom stručnom zastupljenošću.
Adresa: Ulica Bartola Kašića 1

URL: www.ss-bkasica-grubisnopolje.skole.hr
E-mail: ss-b.kasica1@bj.t-com.hr
Telefoni:
ravnateljca: 448 038
tajništvo: 485 040
fax: 485 126