Objavljeno: 23/04/2014

Sport

Začeci bogate povijesti grubišnopoljskog športa vezani su za osnivanje tjelovježbenog društava Hrvatski sokol u listopadu 1911. godine, koje je odmah pristupilo u članstvo Hrvatske sokolske župe Petar Preradović u Bjelovaru. Inicijator za osnivanje toga društva bio je mladi odvjetnik dr. Ivan With.

Uz sokolsko društvo 1919. godine osniva se i nogometni klub "Jadran" i preteča je osnivanja športskih klubova. Klub je bio javni znak članstva i cijelog stanovništva solidarnosti s borbom naroda za pripojenje Istre, Zadra i otoka Matici zemlji, ali i kao dobrodošlica prognanim Hrvatima Istre, od kojih su neki za svoje mjesto boravka izabrali Grubišno Polje. Nogometni klub zadržao je prvotno ime i plavo-bijelu boju sve do 1949. godine. Tada ime mijenja u "Dinamo" za dvije godine u ime "Jedinstvo", da bi od 1968. godine nastavio rad kao Nogometni klub Bilogorac.

Uz nogomet kao najmasovniji, razvijali su se i drugi športovi: rukomet (muški i ženski), kuglanje, tenis, šah, športski ribolov, streljaštvo, karate. Školsko-športska dvorana, nogometna igrališta u Velikim Zdencima i Grubišnom Polju, teniska igrališta, kuglana, športski ribnjak "Bara" i ostala igrališta malih športova su športski objekti koji danas pružaju široke mogućnosti bavljenja športom.

GNK  "ZDENKA '91" Veliki Zdenci

Počeci zanimanja za nogomet u Velikim Zdencima sežu u 1925. godinu. Krajem 1932. godine osniva se NK "Siget" koji ubrzo mijenja naziv u NK "Slaven", da bi 1968. godine dobio sadašnji naziv NK "Zdenka". Svoj najveći uspjeh bilježi 1970. godine osvojivši kup regije za područje Daruvara i Virovitice i igrajući šesnaestinu finala državnoga kupa sa tadašnjim drugoligašem Lokomotivom iz Zagreba. Klub broji oko 140 članova i ima kategorije uzrasta U 8, U 10, U 12, U 14, juniore, seniore i veterane. U razdoblju od 2014. do 2018. godine GNK "Zdenka '91" se natjecao u Međužupanijskoj ligi Bjelovar-Koprivnica-Virovitica, a od sezone 2018./2019. natječe se u Prvoj ligi NS Bjelovarsko-bilogorske županije.

Predsjednik kluba je Zdravko Rizman (043/427-133). Foto: Davor Šokec
 
NK "BILOGORA '91"

Nogometni klub „Bilogora '91“ osnovan je 8. srpnja 2011. godine i svojevrsni je potomak NK Jadrana. S natjecanjem je započeo u 3. Nogometnoj ligi Bjelovarsko-bilogorske županije, da bi te iste sezone ostvario plasman u viši rang natjecanja, odnosno 2. županijsku ligu jug. Plasmanom na 2. mjestu te lige u sezoni 2017./2018. klub je ostvario pravo napredovanja, te se od sezone 2018./2019. natječe u Prvoj ligi NS Bjelovarsko-bilogorske županije. U kratkoj klupskoj povijesti najveći uspjeh je ulazak u osminu finala Županijskoga kupa u kojem je močad NK Bilogore '91 porazila najuspješniji županijski klub NK Bjelovara rezultatom 3:0. Predsjednik kluba je Željko Held (099 215 8135).

Malonogometni klub 'Grubišno Polje'

Na inicijativu mladih nogometaša koji se žele uključiti u malonogometnu ligu 5. veljače 2019. godine održana je osnivačka skupština Malonogometnog kluba 'Grubišno Polje'. Za predsjednika kluba izabran je Branko Kašić (099 4400 223), dopredsjednika Dominik Bahun, a tajnika Slavko Barišić. Potporu i dobrodošlicu novome klubu u sportsku obitelj gradskih klubova dali su Grad Grubišno Polje i Sportska zajednica grada.
 

Rukometni klub "ILOVA" Grubišno Polje

Osnovan je 15. kolovoza 1963. godine. Osamdesetih godina prošloga stoljeća mijenjao je ime u Česma i radio do 1991. godine. Ponovo je aktiviran 1993. godine pod izvornim nazivom da bi već 1994. godine prekinuo rad. Od 2000. godine ponovo započinje sa radom pod istim nazivom «Ilova». Sada klub broji tridesetak članova koji se natječu u seniorskoj kategoriji.
Predsjednik kluba je Ivan Vereš (098/436-183), tajnik Dinko Vučemilović (098/323-800) i trener Damir Đerke (098/172-0004).

Teniski klub "Saša Novalić" Grubišno Polje

Osnovan je 18. svibnja 1998. godine pod imenom Teniski klub 'Zdenka'  Veliki Zdenci. U drugoj polovici listopada 2015. godine klub mijenja ime u Teniski klub 'Saša Novalić' Grubišno Polje, u spomen na člana Sašu Novalića Nokija, koji je u ožujku te godine tragično preminuo u prometnoj nesreći.
Kroz teniske turnire našao je sadržaj svoga rada. Ima tridesetak članova u muškoj i ženskoj kategoriji, koji se natječu na turnirima povodom obilježavanja gradskih, župnih i državnih blagdana i praznika. 

Predsjednik kluba je Dinko Vučemilović (098/323-800), tajnik Dragan Kotaran.

Šahovski klub BILOGORA 91 Grubišno Polje

Osnovan je 17. prosinca 1983. godine pod nazivom ŠK «Bilogora», a od 23. ožujka 1995. godine djeluje pod nazivom ŠK «Bilogora 91». Ima 20-ak članova koji se natječu od 2008. godine u 2. Hrvatskoj šahovskoj ligi – centar. Osim toga klub u suradnji sa Zajednicom športskih udruga Grada Grubišnoga Polja organizira tradicionalne šahovske turnire povodom Dana grada i Dana državnosti te novogodišnji brzopotezni turnir.
Predsjednik kluba je Slavko Brekalo ( 043/485-619 ), a tajnik je Željko Margeta (099/4400-220)

Boćarski klub "Otkos 10"

"Otkos 10", kao jedini boćarski klub u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, osnovan je 26. listopada 2007. godine, a ime je dobio prema prvoj vojno-redarstvenoj operaciji kojom je oslobođeno prvo područje u Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Povod osnutku kluba bilo je državno prvenstvo Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata. Njegovi članovi, većina hrvatski branitelji, natječu se u 2. Zagrebačkoj ligi. Klub djeluje na uređenom boćalištu kod Zdenkina rekreacionog centra u Velikim Zdencima.
Predsjednik kluba je Petar Matković (098/9636-491), a tajnik Ivica Ahac (099/4400-221).

Atletski klub osoba s invaliditetom Grubišno Polje

Klub je osnovan u prosincu 2006. godine. Trenutno broji šest članova, među kojima je i Darko Kralj, prvi hrvatski zlatni paraolimpijac i svjetski rekorder, koji je osvojio zlatnu medalju na parolimpijskim igrama u Pekingu. On i ostali članovi kluba redoviti su na brojnim natjecanjima u Hrvatskoj te mnogima u Slovačkoj, Njemačkoj i Nizozemskoj. Grad Grubišno Polje, Osnovna škola Ivana Nepomuka Jemeršića i Srednja škola Bartola Kašića klubu su omogućili rad u prostorijama školske sportske dvorane, te pomogli u nabavki opreme.
Predsjednik kluba je Deni Černi, a tajnik, te ujedno i trener je Boris Kljajić.

Športsko ribolovno društvo "UDICA" Grubišno Polje

Natjecateljski dio ŠRD "Udica" počinje s radom početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća. U natjecateljskom dijelu ekipe ima četvorica članova koji se natječu u Ligi Bjelovarsko bilogorske županije, u kategoriji seniora.
Predsjednik kluba je Alen Kanjka (099 837 3971)

Streličarski klub "Graničar"

Nakon što su obišli nekoliko natjecanja gdje su se upoznali sa čarima streličarstva, nekolicina grubišnopoljskih zaljubljenika u taj sport, među njima i neki koji su se do tada njime bavili u bjelovarskom klubu, početkom lipnja lani osnovali su streličarski klub „Graničar". Osim što se time željelo grubišnopoljske streličare iz drugih klubova vratiti u Grubišno Polje, cilj je bio i obogatiti gradsku sportsku scenu sportom za koji se kaže da nema ni dobno ili spolno ograničenje. U planovima za ovu godinu je prikupljanje novca za kupnju opreme i ozbiljniji pristup radu kluba koji broji desetak članova. Naime, klub za sada ima jedan komplet, a očekuje se kako će se novcem koji će klubu pripasti raspodjelom unutar Sportske zajednice grada, članom koje je postao ove godine, kupiti dodatna oprema. Klub, koji je krajem siječnja postao i članom Hrvatskoga streličarskoga saveza, već bi ove godine u Grubišnom Polju trebao biti domaćin natjecanja državnoga karaktera. Kako naglašavaju njegovi osnivači streličarstvo pruža dobre mogućnosti i sportašima osobama s invaliditetom. Predsjednik i tajnik kluba Mirko Frantal i Darian Strauss poručuju kako je streličarstvo olimpijski i paraolimpijski sport, a posebice u potonjoj kategoriji konkurencija je mala i može se doći do odličnih rezultata.
Svi navedeni klubovi su u sastavu Zajednice športskih udruga Grada Grubišnoga Polja.

Športovi i športske udruge koje su obilježile grubišnopoljski šport:

NK "Bilogorac", prvi športski klub osnovan u Grubišnom Polje, prestao je sa radom početkom Domovinskog rata 1991. godine. Nastavio je djelovati, ali samo tijekom 1993. i 1994. godine. Pošto je u tijeku uređenje nogometnoga igrališta «Bilogorac» u Grubišnom Polju za očekivati je da uskoro ponovo nastavi djelovati.

U određenim vremenskim periodima djelovali su i imali zapažene rezultate Streljački klub "Zdenka" Veliki Zdenci, Karate klub "Bilogora 91" Grubišno Polje, Ženski rukometni klub "Zdenka" Veliki Zdenci te nogometni klubovi "Česma" Grubišno Polje, "Omladinac" Grbavac, "Mladost" Ivanovo Selo, "Graničar" Velika Barna, "Slaven" Mali Zdenci i "Bilogora" Dapčevački Brđani.