Objavljeno: 23/04/2015

11. susret najčitetelja Bjelovarsko-bilogorske županije

Na svečanosti u Gradskoj knjižnici 'Mato Lovrak' među 17 najčitatelja u prošloj godini bile su i Grubišnopoljke Ana Šeliš i Iva Vekić

/slika/vijesti/2015/2015_04/2015_04_664_x_495/150423_iva_i_ana.jpg

Jučer je u povodu Dana hrvatske knjige Gradska knjižnica 'Mato Lovrak' bila domaćin 11. susreta najčitatelja narodnih knjižnica Bjelovarsko-bilogorske županije za 2014. godinu. Bez obzira na činjenicu da su knjige skupe, da je Hrvatska po čitanju na neslavnom 39. mjestu u Europi, da su sredstva za nabavku knjiga smanjena za 10 posto, čulo se kako još uvijek ima 'knjiških moljaca' kojima je knjiga na prvom mjestu. Tako je jučer između 9682 člana šest knjižnica na području Bjelovarsko-bilogorske županije 17 najvrjednijih primilo priznanja i nagrade Mozaik knjige, koje su zaslužili kao najčitatelji u prošloj godini. Nagrade su im uručili Milica Sladić iz Mozaik knjige, sponzora ovogodišnje dodjele, voditelj Županijske matične službe Ilija Pejić i Ivana Ledić, ravnateljica Gradske knjižnice.
Svečanost je svojom nazočnošću uveličao književnik akademik Pavao Pavličić, kojemu su mnoga pitanja jučer uputili osnovno i srednjoškolci. Nemalo se iznenadio podatkom da je jedan od najčitanijih autora u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Nazočne je pozdravio i zamjenik grubišnopoljskog gradonačelnika Dalibor Jurina.
Svečanost su predstavom 'Snjeguljica i jedan patuljak' uveličali članovi Dramske družine 'Krijesnice', muziciranjem na glasoviru i gitari David i Mario Palijan, dok su učenice Arianne Kalemeber i Rahela Rek pročitale ulomke iz knjige Pavla Pavličića 'Crveno pile'.

Ana i Iva

Među 17 najčitatelja su i dvije Grubišnopoljke: Učenica osmoga razreda Ana Šeliš i domaćica Iva Vekić. Ana je više godina članica knjižnice, a knjigom su je zarazile prijateljice.-Godišnje pročitam nešto manje od 100 knjiga. Najdraži su mi ljubići i avanturistički romani, te krimići-pojasnila je svoje afinitete prema pisanoj riječi Ana, kojoj je najdraža knjiga lani bila 'Kradljivica knjiga'. Iako gotovo jednako voli i knjigu i Internet, kada bi trebala birati između knjige ili filma, uvijek odabire knjigu.
Iva Vekić se s knjigom druži još od osnovne škole, kada je počela tijekom ljetnih praznika s 'ljubićima'. Danas najviše voli trilere i kriminalističke romane. –Čitam u slobodno vrijeme koliko ga imam. Naime, doma na poljoprivrednom gospodarstvu imamo oko 200 pčelinjih zajednica, tu je i troje djece, pa predah i mir od svega posla nalazim u knjizi. Najviše čitam u automobilu čekajući da kći odradi nastavu u glazbenoj školi i, prije spavanja, naravno-kaže I. Vekić. Onima koji još uvijek dvoje bi li čitali ili ne, poručuje:–Neka se učlane u knjižnicu i neka čitaju knjige, bilo domaće, bilo strane autore. Smatram, ako imam ja vremena za knjigu, vjerojatno imaju i drugi. Na prvom je mjestu volja-kaže Iva Vekić.(RGP)