Objavljeno: 20/11/2015

13. Gospodarski sajam - sajam sira sutra otvara svoja vrata

Svoje proizvode izlagat će 103 izlagača iz svih županija kontinentalne Hrvatske, predviđen je bogat kulturno-umjetnički program, izložbe, edukacije, degustacije.....

/slika/vijesti/2015/2015_11/2015_10_664_x_495/151120_sajam_najava.jpg

Grad Grubišno Polje uz suorganizaciju Bjelovarsko-bilogorske županije i Bjelovarskog sajma d.o.o. sutra i prekosutra je domaćin 13. Gospodarskog sajma - sajma sira. Sajam je zamišljen da pored sirara okupi i druge izlagače vezane uz stočarstvo i proizvodnju sira, tradicijske obrte i zanate, razvoj seoskog turizma i sve ostale privrednike, ustanove i udruge.
Svoje proizvode izlagat će 103 izlagača iz svih županija kontinentalne Hrvatske. I ove godine središnji dio sajma su nagrade najboljim mliječnim prerađevinama i to prema nalazima stručnjaka Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su ocjenjivali uzorke.-Ocjenjivali su 20 dostavljenih uzoraka mliječnih proizvoda. Od toga je 13 uzoraka nagrađeno medaljama: osam zlatnima od kojih je jedan šampion, tri srebrnima i dva brončanima, a i ove će godine na sajmu sireve ocjenjivati posjetitelji-kazao je Ivica Ahac, pročelnik Upravnoga odjela za gospodarstvo Grada Grubišnog Polja. Valja naglasiti da je u  proteklih deset godina, kako manifestacija nosi ruho sajma sira, ocijenjen i nagrađen impozantan broj uzoraka mliječnih prerađevina.-Do sada je ocijenjeno 728 proizvoda, od čega 697 sireva, 22 vrhnja i 9 maslaca.  Dodijeljeno je 468 odličja od čega 213 zlatnih 142 srebrnih i 113 brončanih medalja-pobrojao je pročelnik.
Tijekom dva dana bit će održano i više edukacija kako u okviru projekta 'Poslovni uzlet Grada Grubišnoga Polja', koji se prvoga dana održava u prostoru Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, tako i na samom sajmu. Edukacije će biti provođene na temu Mjere 6 Ruralnoga razvoja, te deklariranja mliječnih proizvoda, a bit će održana i radionic 'Kako napraviti sir u vlastitoj kuhinji'.
Manifestacija je i degustacijsko-prodajnog karaktera uz prezentacije novih proizvoda, stručne skupove i zabavno-folklorni program, u kojemu će iz više krajeva Hrvatske ove godine nastupiti čak 265 članova raznih folklornih skupina. Naime, prvoga dana je predviđen nastup folklornih skupina i mažoretkinja, a drugog dana nastupi folklornih skupina nacionalnih manjina.
Ulaz je ove godine besplatan, kao i jelo: čobanac u subotu, te fiš paprikaš u nedjelju. Naime, u nedjelju će po prvi puta biti održana i sajamska fišijada, pa će i gosti moći kušati kako su natjecatelji zgotovili fiš paprikaš. Sajam će prvoga dana biti otvoren od 9 do 18 sati, a drugoga od 9 do 15 sati.
Poziv svim građanima na sajam uputio je gradonačelnik Grubišnoga Polja Zlatko Mađeruh.-Volio bih da se u što većem broju odazovu sajmu da dođu, poslušaju, vide. Mi u lokalnoj upravi želimo biti edukativni servis, ali ideje moraju krenuti od obitelji, OPG-a, obrtništva i drugog. Cilj nam je da sajam ne bude samo u smislu lijepog druženja, već da poluči rezultat, da živimo u trendu koji Europa traži, te bismo voljeli da Grubišnopoljci budu ispred drugih.(RGP)

PROGRAM SAJMA

POPIS IZLAGAČA