Objavljeno: 14/09/2015

Bogatom trodnevnicom proslavljeno Ime Marijino - Marinje 2015.

Središte proslave bila je nedjeljna sveta misa u 11 sati koju je u šatoru u cintoru predvodio poglavar Bjelovarsko-križevačke biskupije msgr. Vjekoslav Huzjak

/slika/vijesti/2015/2015_09/2015_09_664_x_495/150914_marinje2.jpg

Vjernici grubišnopoljske župe Sv. Josipa bogatom trodnevnicom proslavili su najveće župno proštenje u povodu blagdana Imena Marijina - Marinje. Program trodnevnice počeo je u petak svetom misom u 18 sati. Nakon svete mise u kinodvorani Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman održan je koncert duhovnih, marijanskih pjesama 'Mariji ususret', na kojemu su nastupili Dječji vrtić Tratinčica, zbor župe sv. Josipa, zbor mladih te župe, Zdenčanke Češke besede Velikih i Malih Zdenaca, zborovi čeških beseda Treglave i Grubišnoga Polja, te zbor Matice umirovljenika.
Proslava u povodu najvećeg proštenja grubišnopoljske župe sv. Josipa nastavljena je u subotu na sam blagdan Imena Marijina večernjom svetom misom. Predvodio ju je vlč. Josip Vidović, župnik iz Jalžabeta, a pjevao zbor župe sv. Elizabete Ugarske iz Jalžabeta. Na toj je misi blagoslovljen državni stijeg, koji će se nositi na takvim svečanostima, kao i stijeg Udruge Kaj u srce. Nakon svete mise održana je procesija u kojoj je ulicama grada pronijet kip Djevice Marije. Procesija se kretala od župnog šatora ulicom Ivana Nepomuka Jemeršića, Terezije Bernardete Banje, te ulicama hrvatskih branitelja i braće Radića natrag do cintora. Potom je u šatoru bilo druženje vjernika i narodno veselje.
Središnji i najsvečaniji događaj Marinja bila je je nedjeljna poldanja, takozvana hodočasnička sveta misa u 11 sati. U šatoru podignutom u župnom dvorištu  predvodio ju je poglavar Bjelovarsko-križevačke biskupije msgr. Vjekoslav Huzjak.-Naše pobjede ovise o nama. Naše pobjede za Boga i za čovjeka, jer mi se ne borimo protiv ničega nego samo protiv zla i protiv onoga što ne valja u ljudskom srcu i ljudskom društvu. To je cilj naše borbe. Nije cilj naše borbe uzeti pištolje i ubijati, nego je naš cilj živjeti dostojno čovjeka, živjeti dostojno imena kojim se mi imenujemo i zovemo, a to smo kršćani Kristovi. Imena koje mi nosimo, imena koje je pod zaštitom Marijinom jer njeno ime također nama znači uzvišenu borbu za dobro i za plemenito i za lijepo. Molimo danas zagovor Marijin da kad njezino ime zazivamo u svom osobnom životu i u životu našega društva, naše Crkve, našega naroda, da to ime nama bude jakost, snaga i potpora i da s tim imenom znamo izvojevati pobjede svojih osobnih života, da znamo izvojevati pobjede na društvenom planu, da znamo uvijek ići naprijed. Jer s ako jesmo s Bogom i ako smo Njegovi, onda se ne moramo bojati nikakvog zla i nikakvih prijetnji. Neka ime Marijino svijetli nama, generacijama koje dolaze, neka svijetli uvijek našem narodu i neka vodi uvijek našu Hrvatsku dragu domovinu-kazao je u homiliji msgr. Huzjak.
Od 15 sati na platou ispred zgrade Gradske vijećnice održan je zabavni program nazvan 'Otvorena pozornica', na kojemu su nastupile brojne kulturno umjetničke udruge s područja grada. U 17 sati je u šatoru je održan susret mladih na kojemu je uz zbor mladih župe domaćina, nastupio i župni zbor  iz župe Tomašica.(RGP)