Objavljeno: 26/01/2016

Čihana Češke besede Grada Grubišnoga Polja

Cilj manifestacije je mladima pokazati pojedine običaje koji su nekada bili česti, a danas ih gotovo nema

/slika/vijesti/2016/2016_01/2016_01_664_x_495/160126_cihana1.jpg

Češka beseda Grubišnoga Polja u subotu je bila domaćin manifestacije čihanja perja. Riječ je o još jednoj aktivnosti koja se s vremenom izgubila s ovih prostora, a namjera je besede da ju ponovno, barem na trenutak oživi.
Članice besede zajedno s gošćama iz Zajednice Mađara Grubišnoga Polja i Češke besede Velikih i Malih Zdenaca, pokazale su kako se nekada po seoskim kućama čihalo perje. Pojasnile su da su se čihane u najvećoj mjeri odvijale kako bi majke svojim kćerima osigurale perja za posteljinu koju su kao miraz dobivale nakon udaje. Dok su oko stola bile okupljene žene i čihale perje, djeca su se igrala, a nerijetko su na čihanama bili i muževi, koji su se, pak, u drugoj prostoriji družili kartajući. Sudionice čihane kažu kako su se nerijetko rađale i nove ljubavi, posebice tijekom zabava i veselica, koje su uz glazbu, kolače, kompot i piće uslijedile nakon završetka posla.
U sklopu subotnje manifestacije održan je i manji program u kojemu su svoje umijeće pokazali domaćini te njihovi gosti iz Zajednice Mađara grada, te zbor Zdenčanke. Sve zajedno je dalo lijepu notu manifestaciji kojom i Češka beseda Grada Grubišnoga Polja nastoji zaboravu oteti pojedine dijelove kulturne baštine.(RGP)