Objavljeno: 25/03/2015

'Danom otvorenih vrata' obilježili završetak 150 000 eura vrijednog projekta

Korisnike i djelatnike Centra za inkluziju i socijalne usluge posjetio je i gradonačelnik Zlatko Mađeruh sa suradnicima

/slika/vijesti/2015/2015_03/2015_03_664_x_495/150325_inkluzija_gradonacel.jpg

Centar za inkluziju i socijalne usluge jučer je 'Otvorenim vratima u plasteniku' u Grubišnom Polju obilježio privođenje kraju provedbe 150 000 eura vrijedne takozvane 'Komponente 4' u okviru IPA projekta, nositelj kojega je Udruga za promicanje inkluzije, a partneri su Centar i Srednja škola Bartola Kašića.
Tijekom proteklih 20 mjeseci projekta, većina kojega je izvedena u Bjelovaru, provedene su mnoge aktivnosti. Nikola Malbaša, voditelj projekta pojašnjava da je izgrađeno ukupno 1000 četvornih metara plastenika, nabavljena mehanizacija i sva potrebna oprema, te je sudjelovalo 20 korisnika osoba s intelektualnim poteškoćama. Među njima je i Stjepan Genzić.-Sadim, tretiramo, navodnjavamo, slažemo najlone. Uzgajamo rajčicu, papriku krastavce, sve. Posao nije težak, jer sam ga naučio-kazao je S. Genzić.
Najveća vrijednost projekta je upravo činjenica da su osobe s intelektualnim poteškoćama uključene u redovite aktivnosti.-Važno je da su oni zaposleni, što je u kategoriji socijalnog samozapošljavanja. Oni ne mogu dobiti posao na nekakav regularan način, a izrazito su korisni društvu, te se i sami osjećaju korisnima. Naših četvero korisnika u Grubišnom Polju postali su vrsni uzgajivači rasada-potvrdio je voditelj N. Malbaša.
Sadnice koje oni uzgoje dalje odrastaju u plastenicima u Grubišnom Polju i Bjelovaru, gdje su i oko dva i pol hektara otvorenih površina.-Niti jedne sekunde plastenici nisu bili prazni, jer su obavezno tri smjene kultura u tijeku kalendarske godine, ili tri berbe s jedne površine-navodi N. Malbaša. Tako se u plastenicima i otvorenim površinama godišnje proizvede oko devet tona različitog povrća, koje se ponajprije koristi za potrebe tih dvaju, ali i drugih Centara za inkluziju i socijalne usluge. Potom višak proizvoda prodaju na štandu u Bjelovaru ispred zgrade Centra i na tržnici, a imaju suradnju i sa školama u Bjelovaru, trgovinama te drugim poslovnim subjektima.
Srednja škola Bartola Kašića, u projektu je davala stručnu i savjetodavnu podršku, dok i učenici škole stječu nova iskustva provodeći ondje praktičnu nastavu.
Korisnike i voditelje Centra jučer je posjetio i gradonačelnik Zlatko Mađeruh sa suradnicima, te uz čestitke na odlično odrađenom projektu, izrazio podršku radu Centra. Gradonačelnik je tom prilikom djelatnicima i korisnicima Centra čestitao Sretan Uskrs, te donio prigodne poklone.(RGP)