Objavljeno: 22/03/2016

Građane upoznali s Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke

O svojoj borbi sa zloćudnom bolesti i potrebi redovitih pregleda i prevencije progovorila je i ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčice Biljana Karakaš

/slika/vijesti/2016/2016_03/2016_03_664_x_495/160322_rak_dojke.jpg

U sklopu jučerašnjega Uskršnjega sajma Udruga osoba s invaliditetom održala je edukaciju o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke. Osim propagandnog materijala članovi udruge nudili su i narcise koje su postale simbolom borbe protiv te opake bolesti.
Kako ona iz temelja može promijeniti i život preokrenuti naopačke posvjedočila je i Velikozdenčanka Biljana Karakaš, ravnateljica vrtića Tratinčice. Na pregled mamografom je išla jer je od raka dojke oboljela njezina sestra. Iako nije očekivala loše rezultate šokirao ju je pozitivan nalaz. Nažalost, grubišnopoljskoj je javnosti poznato da je njezina sestra izgubila borbu s bolešću, a Biljana Karakaš, koja ju je na vrijeme otkrila, s bolešću se uhvatila u koštac.
Podvrgnula se operacijama i uspješno odstranila zloćudni tumor, da bi spasila život i ponovno ga dovela u normalnu ravnotežu. Nakon teškog iskustva poručuje kako treba redovito odlaziti na liječničke kontrole jer se dijagnostikom u vrlo ranom stupnju može otkriti zloćudna bolest. Poručuje i kako valja imati na umu da bolest nije tamo negdje drugdje i pogađa druge ljude, već valja biti svjestan da nitko ne može biti siguran od nje.(RGP)