Objavljeno: 29/01/2016

GRADSKO VIJEĆE
Osim kogeneracijskog postrojenja Energostatik će graditi sušaru i pilanu

Gradsko vijeće dalo je suglasnost gradonačelniku Zlatku Mađeruhu za potpisivanjem aneksa ugovora s tvrtkom Energostatik

/slika/vijesti/2016/2016_01/2016_01_664_x_495/160129_gradsko_vijece.jpg

Na sinoćnjoj, svojoj 30. sjednici grubišnopoljsko Gradsko vijeće dalo je suglasnost gradonačelniku Zlatku Mađeruhu za potpisivanjem aneksa ugovora o kupoprodaji nekretnina s tvrtkom Energostatik, koja će u Zoni II malog i srednjeg poduzetništva izgraditi energanu na biomasu jačine 5 megavata.
Kako je pojasnio pročelnik za gospodarstvo Ivica Ahac, aneks obuhvaća usklađivanje podataka sa zemljišnom knjigom, povećanje angažirane snage s 31 na 41 kilovat, te kako još uvijek nije završen projekt, osnivanje prava novoga nazadkupa u korist Grada u roku od dvije godine, odnosno najduže do 5. veljače 2018., što je sukladno novom terminskom planu provedbe projekta.
Naime, kako je vijećnicima pojasnila direktorica Energostatika Sunčica Lalić, tvrtka nije mogla provesti realizaciju prema ranijem terminskom planu. No, i ta je prepreka premoštena novim ugovorom potpisanim s Hrvatskim šumama u prosincu, pa se kreće u dovršetak investicije, odnosno kogeneracijskog postrojenja. Kako će energana prerađujući sječku u električnu energiju stvarati i toplinsku, investicijskim planom je paralelno predviđeno i iskorištavanje te energije. Tako će na susjednim parcelama Energostatik za tvrtku Florijan izgraditi 24 sušare za drvnu građu, među kojom je najzastupljeniji hrast.-Na jednoj od parcela u toj zoni putem naše ponude je predviđena izgradnja i pilane kao dodatnog sadržaja. No, u prvom koraku će biti izgradnja sušara, a potom i pilane-kazala je S. Lalić. Direktorica Energostatika je istaknula da se tvrtka kojoj je na čelu u oba ugovora potpisana s Gradom obvezala da će voditi računa i o zapošljavanju osoba s područja Grubišnoga Polja.
Na sinoćnjoj sjednici osim izglasane suglasnosti za potpisivanjem aneksa ugovora s tvrtkom Energostatik, vijećnici su prihvatili financijske planove Centra za pomoć u kući Grada Grubišnoga Polja, Dječjega vrtića Tratinčice, Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman za prošlu godinu, program rada Centra za pomoć i CIK-a za ovu godinu, te u slučaju potonjega izmjene i dopune financijskoga plana za prošlu godinu. Vijeće je dalo suglasnost i na izmjene i dopune financijskoga plana, te izmjene i dopune plana nabave dugotrajne imovine Komunalca za prošlu godinu. Vijeće je donijelo i odluku o sklapanju ugovora o zakupu plinske mreže, te je odabralo najpovoljniju ponudu za nabavku vage za potrebe odlagališta komunalnog otpada, odnosno za opskrbu električnom energijom na području grada. Sukladno tim odlukama vagu za nastavak uređenja komunalne zone će pribaviti tvrtka Vage iz Koledovčine, dok će grad u 2016. godini električnom energijom opskrbljivati RWE Energija iz Zagreba. Sukladno prijedlogu Gradsko je vijeće dalo suglasnost imenovanju Jelene Ćafor vršiteljicom dužnosti ravnateljice Gradske knjižnice Mato Lovrak.(RGP)