Objavljeno: 04/11/2015

Grubišno Polje proslavlja Dan grada, 24. obljetnicu slobode !

Održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća, dodijeljena javna priznanja, položeni vijenci i održana sveta misa za poginule grubišnopoljske branitelje

/slika/vijesti/2015/2015_11/2015_10_664_x_495/151104_laureati.jpg

Grad Grubišno Polje danas proslavlja svoj dan. 4. studenog 1991. godine uspješno je kraju privedena prva hrvatska vojnoredarstvena operacija Otkos 10, kojom je oslobođeno oko 300 četvornih kilometara Bilogore, te među ostalim i područje Grubišnoga Polja. Taj se dan u našem gradu slavi kao Dan grada. Tim je povodom u okviru bogatoga programa proslave, koji se proteže od druge polovice listopada do kraja studenoga, danas u kinodvorani održana svečana sjednica Gradskog vijeća.
Otvarajući sjednicu i pozdravljajući nazočne, predsjednik Gradskoga vijeća Ivo Martinović kazao je kako se danas osjeća veselje i ponos zbog oslobađanja grada, tuga i bol jer su naši prijatelji, sinovi, očevi, braća, rođaci nesebično dali svoje živote, ali se osjeća i razočaranjee.-Ljuti smo jer unatoč mnogima apelima dopisima, razgovorima, napisanim knjigama i vojnim izučavanjima ni nakon 24 godina vojno redarstvenu operaciju Otkos 10 vrh vlasti nije službeno priznao-kazao je I. Martinović.
U svom obraćanju gradonačelnik Zlatko Mađeruh osvrnuo se na sva dostignuća Grada u posljednjih godinu dana. Među njima je završetak izgradnje pročistača otpadnih voda u Orlovcu Zdenačkom vrijednog 10 milijuna kuna, od čega je 7,3 milijuna bespovratnih sredstava iz pretpristupnog fonda IPARD-a, te izgradnja retencijskog bazena vrijednog pola milijuna kuna. Započeta je i rekonstrukcija glavnih objekata vodoopskrbnog sustava Grubišno Polje, Veliki i Mali Zdenci vrijedna 5,3 milijuna kuna, te ispunjeni uvjeti za odvojeno skupljanje komunalnog i korisnog otpada. Naime, nabavljena je komunalna oprema i specijalno komunalno vozilo ukupne vrijednosti  oko 1,6 milijuna kuna.
U grubišnopoljskim Zonama malog i srednjeg poduzetništva u završnoj fazi je izgradnja pogona  koogeneracijskog postrojenja od pola megavata tvrtke Energijainvest. Projekt stavljanja u funkciju Poduzetničkog inkubatora vrijedan je oko milijun kuna, a sufinanciran je sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta u iznosu oko 550 tisuća kuna.-Ovom investicijom spašen je jedan objekt od propadanja i stavljen u funkciju gospodarstva. Cilj nam je spriječiti odljev radno sposobnog stanovništva, te raditi na povećanju broja zaposlenih, a ne fiktivno smanjivati stopu nezaposlenih-ističe gradonačelnik.
U resoru poljoprivrede Grad je raznim mjerama sufinancirao poljoprivrednike, ali i osigurao im tehničku pomoć u programu ruralnog razvoja.-Gospodarski sajam je važna manifestacija za naš kraj. Prilika je to za razvijanje poslovne mreže, ali i za uspostavljanje novih poslovnih suradnji-kaže prvi čovjek grada.
Z. Mađeruh je istaknuo da Grad pomaže mlade obitelji sustavnom pomoći za svako novorođeno dijete, da kao nositelj titule prijatelja djece pomaže i učenike, ali i studente. Kroz Program javnih radova trenutno je zaposleno 50 osoba na šest mjeseci, dok se putem Centra za pomoć u kući Grada Grubišnoga Polja već devet godina skrbi i o najstarijima, u posljednje vrijeme uz potporu Bjelovarsko-bilogorske županije.
-
U završnoj je fazi izrada Strateškog razvojnog programa Grada Grubišnoga Polja 2015.-2020., za koji očekujemo da će se financirati putem europskog fonda za ruralni razvoj. Podatak da trenutno izrađujemo strategiju razvoja dokaz je da Grad ne razvijamo stihijski već naprotiv; strateški, promišljeno i odgovorno. Mi imamo jasne ciljeve i viziju naše budućnosti, političku snagu i volju za njihovo ostvarenje-zaključuje gradonačelnik Zlatko Mađeruh.

Današnjoj svečanoj sjednici Grada Grubišnoga Polja nazočile su i brojne osobe iz javnog i političkog života. Među njima je bio i bivši župnik Antun Ćorković koji se osvrnuo na činjenicu da je danas kao i kada se stvarala hrvatska država, potrebno zajedništvo. Zastupnica u Europarlamentu Marijana Petir upozorila je da se više pažnje treba poklanjati hrvatskom seljaku, ali i kritizirala da novac europskih fondova ne završava ondje gdje bi trebao. Župan Damir Bajs istaknuo je važnost operacije Otkosa 10, ali i sve bolju suradnju Grada Grubišnoga Polja i Bjelovarsko-bilogorske županije na brojnim projektima. Gost svečane sjednice, saborski zastupnik i izaslanika predsjednika kluba zastupnika HDZ-a prof. dr. sc. Miroslav Tuđman kazao je kako je zajedništvo jedino jamstvo da se može ići dalje.

Osim svojevrsnog rezimea dostignuća u proteklih godinu dana, te poruka gostiju, na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća uručena su i javna priznanja Grada zaslužnima. Prema odluci Gradskoga vijeća gradonačelnik Zlatko Mađeruh i predsjednik Gradskoga vijeća Ivo Martinović uručili su četiri Plakete 4. studenog 1991. godine i četiri Povelje Grada Grubišnoga Polja.
Plakete 4. studenog 1991. godine uručene su tvrtkama Agroproteinki i Bistri radi izuzetnih poslovnih rezultata i ostvarene trajne vrijednosti u gospodarskom životu Grada, odnosno za velik doprinos u unaprjeđenju kvalitete življenja grada. Potom Jaruški Krčma za dugogodišnji rad i očuvanje kulturne baštine u Češkoj besedi Velikih i Malih Zdenaca, te Davoru Heroutu za naročit uspjeh u gospodarstvu.
Povelja Grada dodijeljena je Iliji Pejiću za dugogodišnje djelovanje na utvrđivanju povijesnih činjenica i očuvanju knjižnične baštine područja grada, te zboru župe sv. Josipa zbog požrtvovnog rada u župi i gradu, te dugogodišnjeg kulturnog djelovanja i širenja ugleda grada. Povelja je dodijeljena i Stjepanu Kozoliću, dobrovoljnom darivatelju krvi za sto puta darovanu krv, te Stjepanu Bukovcu, za dugogodišnji sportski rad na području grada. U ime laureata zahvalu je uputio Ilija Pejić.
N
a sjednici ja nastupila i Marta Bijelić, dok je Ivan Ivanković, Grubišnopoljac koji je trenutno angažiran kao gitarist Thompson banda, s Vladimirom Križićem na gitari odsvirao jednu skladbu. Dejan Pop, pak, prema tekstu Monike Andričević, stilizirao je dio povijesti Grubišnoga Polja.
Uoči sjednice u župnoj crkvi je u 9 sati je služena sveta misa za sve hrvatske branitelje, a nakon mise položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomenika grubišnopoljskim braniteljima. Vijence i svijeće položili su predstavnici Grada Grubišnoga Polja, udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice. (RGP)