Objavljeno: 24/06/2015

Grubišnopoljke i Grubišnopoljci sretan vam Dan državnosti !

Danas je položen vijenac i zapaljene svijeće, a Dan državnosti se sutra u Grubišnom Polju proslavlja kulturnim i sportskim sadržajima

/slika/vijesti/2015/2015_06/2015_06_664_x_495/150624_dan_drzavnosti.jpg

Hrvatska sutra slavi Dan državnosti. Sjećanje je to na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, proglašavajući Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Podsjetimo, u okruženju velikosrpskih prijetnji i inertnosti svjetske diplomacije, Hrvatski sabor je proglasio Hrvatsku, do tad u sastavu socijalističke Jugoslavije, suverenom i samostalnom državom. Tim činom, Hrvatska je pokrenula postupak razdruživanja od drugih jugoslavenskih republika i zatražila međunarodno priznanje.
U povodu Dana državnosti, gradonačelnik Zlatko Mađeruh je svojim sugrađankama i sugrađanima uputio čestitku slijedećega sadržaja: Poštovani građani i građanke Grada Grubišnog Polja, Lijepe nam naše Republike Hrvatske, poštovani prijatelji branitelji: čestitam Vam državni blagdan, koji je veliki blagdan za sve nas – Dan državnosti ! Dan je to kada slavimo svoja postignuća i kada trebamo pogledati unazad da vidimo do kuda smo stigli kao mlada država.
Tim povodom su predstavnici Grada i Udruge 'Bilogora '91' predvođeni zamjenikom gradonačelnika Daliborom Jurinom i predsjednikom Udruge Vladimirom Truhlažom, položili vijenac i zapalili svijeće ispred spomenika grubišnopoljskih branitelja.
Dan državnosti će sutra biti proslavljen diljem zemlje, tako i u Grubišnom Polju sportskim i kulturnim zbivanjima. Na boćalištu u Velikim Zdencima u 9 sati ujutro počinje memorijalni turnir 'Miroslav Piščević Bubi'. U 10 sati s grubišnopoljskog Trga bana Josipa Jelačića kreće biciklijada prema Ivanovu Selu, a potom putem Treglave i Donje Rašenice prema izletištu Bari, gdje će se održati glavnina zbivanja. U 12 sati je ondje nastup folklornoga ansambla i mažoretkinja. Pola sata kasnije bit će podijeljen grah za sve posjetitelje, dok će u 17 sati biti održan otvoreni turnir u odbojci na pijesku. (RGP)