Objavljeno: 07/10/2015

Grubišnopoljske volonterke i humanitarke pomažu u izbjegličkoj krizi

U Opatovcu svoju pomoć kod zbrinjavanja izbjeglica daju Zdenka Ramadan, Ljerka Žulec i Vesna Plaček

/slika/vijesti/2015/2015_10/2015_10_664_x_495/151007_volonterke_izbjeglic.jpg

U pomoć oko zbrinjavanja izbjeglica u Istočnoj Slavoniji uključilo se Gradsko društvo Crvenoga križa Grubišnoga Polja. Naime, nakon što je upućen poziv volonterima da se priključe u pružanju pomoći izbjeglicama na istoku Hrvatske, prošloga ponedjeljka su putem Opatovca otputovale tri grubišnopoljske volonterke Zdenka Ramadan, Vesna Plaćek i Ljerka Žulec. One u Opatovcu i Tovarniku sudjeluju u radu Interventnog tima HCK-a, sastavnog dijela Stožera za prihvat i zbrinjavanja izbjeglica, odnosno rade na prihvatu izbjeglica, podjeli humanitarne pomoći, ispomažu u službi traženja, jer je puno obitelji koje su prilikom prelaska granica razdvojene.
-Kada dolaze iz Opatovca iz središnjeg kampa dijelimo vodu, hranu, ako imamo slatkiša za djecu, higijenske potrepštine. A, kada dolaze iz Babske gdje ih Srbija samo 'istovari' kod granice, dolaze preko groblja, polja onda im dajemo i odjeću, obuću jer dođu uprljani, mokri-kazala je Z. Ramadan za Radio Grubišno Polje.
Ističe da među izbjeglicama ima svakakvih ljudi kao i u drugdje: dobrih i loših, onih koji zahvaljuju, ali i onih koji ih kude.-No, inače su jako fer. Oni ne mogu shvatiti da je hrvatska policija tako susretljiva i pomaže ih. Jer, kažu, u Grčkoj i Makedoniji su dobivali čak i batine ukoliko nije bilo po njihovom. Ne mogu shvatiti niti to da je u Hrvatskoj sve besplatno, dok su na drugim mjestima sve morali plaćati. Kada dođu ovdje puno ih neće ništa uzeti jer misle da se sve plaća, pa im moramo objašnjavati da si mogu sve slobodno uzeti-kaže Z. Ramadan.
Iako su se u subotu trebale vratiti, tri grubišnopoljske volonterke i humanitarke su ostale odraditi još jedan tjedan pomažući u izbjegličkoj krizi koja Hrvatsku trese proteklih nekoliko tjedana.(RGP; foto: Zdenka Ramadan)