Objavljeno: 17/03/2016

Güssing - primjer kojim se u iskorištavanju obnovljivih izvora energije želi povesti i Grubišno Polje

Predstavnici Grada predvođeni gradonačelnikom Mađeruhom posjetili austrijski grad poznat po iskorištavanju obnovljivih izvora energije

/slika/vijesti/2016/2016_03/2016_03_664_x_495/160317_gussing_1.jpg

Predstavnici Grada predvođeni gradonačelnikom Zlatkom Mađeruhom boravili su u austrijskom gradu Güssingu, u austrijskoj saveznoj državi Gradišće. Riječ je o gradiću koji je do kraja osamdesetih godina prošloga stoljeća bio zaboravljeno mjesto uz granicu željezne zavjese. Danas je grad koji se u cijelosti snabdijeva iz obnovljivih izvora energije, uz potporu austrijske vlade u potpunosti koristeći znanje i prirodne resurse poput sunca, piljevine, kukuruza i ostataka jestivoga ulja.
Do početka devedesetih Güssing je bio gradić sličan našemu: poljoprivredno područje koje su napuštali mladi u potrazi za poslom, ali je uz pomoć znanstvenika započeo je s razvojem sustava održivih izvora energije i sada generira 22 MWh energije godišnje, od čega pokriva sve vlastite potrebe za energijom, te velik dio isporučuje u nacionalnu mrežu. Otvoreno je 50 tvrtki koje zapošljavaju 1000 radnika.
Kako i vodstvo našega grada Grubišno Polje namjerava pretvoriti u energetski grad, izaslanstvo se na licu mjesta željelo uvjeriti u pozitivna iskustva austrijskih kolega.-Mi imamo prirodne resurse od kojih mi imamo najmanje koristi. Oni se prerađuju negdje drugdje. Vizija je gospodarskoga razvoja kako od tih prirodnih resursa zadržati što više dodane vrijednosti na području grada, kao nositelja toga projekta, koji bi se mogao provoditi na području svih lokalnih samouprava okupljenih u Lokalnoj akcijskoj grupi Bilogora-Papuk-kazao je gradonačelnik Mađeruh.
Pomoć bi u tomu trebao dati tamošnji Europski centar za obnovljive izvore energije koji uz potporu  Güssinga, vlade Austrije i EU izrađuje energetske projekte za brojne gradove ne samo u Austriji već i drugim državama.
Nakon što mu Grad dostavi sve relevantne podatke, Centar će pripremiti procjenu i ponudu za izradu projekta u smislu najbolje isplativosti.-Vjerujemo da po uzoru na njih i mi ovdje možemo napraviti iskorak, posebice što smo već dio koraka i sami poduzeli. U svakom slučaju njihov će primjer biti i dobar putokaz kako da određene poteškoće, s kojima su se oni suočavali, u startu preskočimo-zaključuje gradonačelnik.(RGP; foto: Ivica Ahac i Dalibor Jurina)