Objavljeno: 23/07/2015

Iskoristile pruženu šansu: usavršile se i položile državni ispit

Grad Grubišno Polje redovito mladim Grubišnopoljkama i Grubišnopoljcima pruža priliku stručnog usavršavanja bez zasnivanja radnog odnosa

/slika/vijesti/2015/2015_07/2015_07_664_x_495/150722_pripravnice.jpg

Mogućnost jednogodišnjeg stručnog usavršavanja nije svim mladim školovanim ljudima u Hrvatskoj jednako dostupna. No, otkako je uvedena mogućnost stručnog usavršavanja bez zasnivanja radnog odnosa, u Gradu Grubišnom Polju redovito tu priliku pružaju mladim Grubišnopoljkama i Grubišnopoljcima. Naime, 31. srpnja nakon godine dana usavršavanja Gradsku su upravu napuštaju četiri više i visokoobrazovane Grubišnopoljke: Anita Ljubičić, magistrica ekonomije, Ana Pleško, stručna prvostupnica upravnoga prava, Biljana Velagić upravna referentica i Brigita Sovar sveučilišna prvostupnica ekonomije. Osim što su radeći u svim odjelima Gradske uprave stekle znanje i sposobnosti, uspješno su položile i državne ispite. -Za 1600 kuna s koliko smo krenule, staž nigdje nismo mogle dobiti. Ima puno pripravnika koji u svojim sredinama ne mogu dobiti šansu da odstažiraju tu godinu dana, poput jedne moje kolegice iz Orahovice. Zaista smo zahvalne Gradu što nam je pružena prilika da odstažiramo. Bilo nam je jako dobro i puno smo naučile-kaže Anita Ljubičić.
Još su dvije osobe na stručnom usavršavanju: jedna u Gradskoj upravi, a druga u Centru za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, a nova se mogućnost otvara se za još za jednu osobu srednjeg ekonomskog obrazovanja.
Naime, javni poziv za prijam nezaposlene osobe na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa raspisala je pročelnica Upravnoga odjela za financije i javne prihode Jasminka Meheš, na mjesto referenta – likvidatora. Šansa se pritom otvara osobama koje su u evidenciji nezaposlenih najmanje trideset dana i koje nemaju više od 12 mjeseci evidentiranog staža u zvanju za koje se obrazovala, bez obzira na ukupno evidentiran staž u mirovinskome osiguranju. Cilj stručnog osposobljavanja je stjecanje radnog iskustva potrebnog za polaganje državnoga stručnog ispita. Osoba koja će ostvariti tu mogućnost nema status službenika, nije u radnom odnosu i ne prima plaću za svoj rad, već novčanu pomoć koju osigurava Hrvatski zavod za zapošljavanje, odnosno poznatih 1600 kuna, dok će Grad podmiriti troškove polaganja državnoga stručnog ispita. Više (RGP)